Sollicitatiebrief schrijven: 7 tips voor een succesvolle brief

By  |  0 Comments

Je hebt je droombaan gevonden. Yes! Nu nog reageren. Vol zelfvertrouwen maak jij je CV in orde en ga je die belangrijke sollicitatiebrief schrijven. Maar dan loop je vast…. Want wat moet er eigenlijk in zo’n brief staan? Na drie regels heb je al geen inspiratie meer.

Bovenstaande situatie komt heel vaak voor. De twijfels die opspelen als je schrijft, belemmeren het gevoel dat je in eerste instantie had bij het lezen van de vacature voor jouw droombaan. En dat is zonde. Een sollicitatiebrief schrijven hoeft namelijk niet moeilijk te zijn. Hieronder vind je 7 tips:

1 | Zorg voor een goede opbouw van je brief

Een goede brief begint met een inleiding. Waar heb je de vacature gevonden? Vervolgens schrijf je waarom jij reageert op de vacature en als laatste waarom jij geschikt bent voor de functie. Om aan te geven dat jij je brief graag mondeling wilt toelichten in een gesprek, gebruik je de afsluiting. Makkelijk toch?

2 | Geef duidelijk je motivatie aan voor het bedrijf

Dit is voor werkgevers een heel belangrijk punt. Sommige mensen solliciteren zich namelijk suf en gebruiken steeds dezelfde motivatie in hun brief. Niet doen! Bij elk bedrijf moet jij je weer afvragen waarom jij daar zo graag wilt werken. Wat is hun visie? Wat willen zij met hun product of dienst bereiken? En waarom voel jij je aangetrokken tot dit bedrijf? Wees duidelijk en enthousiast.

3 | Leg uit waarom jij geschikt bent voor de baan

Ook hier gaat het vaak fout. Maak bij dit punt géén verwijzingen naar je CV. Dat heb je er tenslotte al bij gedaan. Wat je hier wel doet, is het omschrijven van jouw kwaliteiten die passen bij de functie-eisen. Maak het beeldend door een voorbeeld uit de praktijk te gebruiken.

4 | Maak geen spelfouten

Nee, niet één. Dat is slordig. Laat jouw sollicitatiebrief desnoods nog even checken door iemand die beter in Nederlands is dan jij. De spellingscontrole in Word kan veel voor je betekenen, maar Word controleert niet de opbouw van je zinnen, helaas.

5 | Gebruik korte zinnen

Naast dat je correct Nederlands moet schrijven, is het ook een absolute must om actief te schrijven. Daarmee bedoel ik dat je korte zinnen gebruikt.

Niet: “Het vorige bedrijf waar ik werkzaam was, maakte veel gebruik van social media, waardoor ik een aanvulling kan zijn binnen uw bedrijf.”

Maar: “Bij mijn vorige werkgever heb ik veel geleerd over social media. Ik ben dus absoluut een aanvulling binnen de Rabobank.”

6 | Toon lef

Je wilt opvallen tussen alle andere kandidaten, dus zorg er voor dat jouw brief nét even iets anders is. Geen standaardopeningen zoals: “Naar aanleiding van uw vacature van 10 november jl., schrijf ik deze brief.”

Maar: “Vorige week vrijdag las ik de vacature van marketingmedewerker en ik merkte direct dat ik enthousiast werd. Diezelfde dag heb ik een filmpje opgenomen waarin ik u vertel waarom u mij moet hebben voor deze functie.”

7 | Wees niet te bescheiden

Vrouwen zijn hier heel goed in. Aan minstens 8 van de 10 functie-eisen moeten we voldoen, voordat we een sollicitatiebrief schrijven. Bij mannen is dit slechts 2 of 3. Wat een verschil! Wees daarom niet te bescheiden. Je mag het best een beetje mooier maken. Creatief met woorden, noem ik dat…

Heel veel succes bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief. Laat je me weten hoe het is gegaan?


SmartUp Network Masterclass – ‘Geef je loopbaan vorm’

Zit je vast in je werk? Wil je iets anders, maar weet je niet zo goed wat? Word je helemaal gek van alle keuzes en mogelijkheden? Of vind je je baan te gek, maar weet je stiekem dat je nog veel meer kan?

Dan is onze Masterclass ‘Geef je loopbaan vorm’ wellicht iets voor jou! De Masterclass wordt gegeven door loopbaanexpert en loopbaancoach Lizzy van Hijkoop. Get your ticket now.

Deel dit artikel

Ik ben Lizzy (33), ik ben online coach, docent marketing en ik schrijf wekelijks een ‘droombaanverhaal’ op mijn website, over vrouwen die hun ideale baan, hun droombaan hebben gevonden. In mijn vrije tijd drink ik geregeld een drankje met vriendinnen, sport ik en als het kan ga ik zo veel mogelijk op reis. En last but not least, ben ik moeder én stiefmoeder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + four =