5 Tips voor het interview

By  |  0 Comments

Eindelijk krijg je dat verlossende telefoontje: je bent uitgenodigd voor een interview! Maar wat nu? De voorbereiding kan gaan starten, maar uiteindelijk moet je natuurlijk ook nog alles in de praktijk gaan brengen.

1 | Dress to impress

Persoonlijk vind ik het lastig om een goede tip te geven over welke kleding je het beste kan aantrekken naar een interview. Ik vind het juist belangrijk dat je je comfortabel voelt. Als je gaat solliciteren in de financiële sector, trek dan geen sneakers en spijkerbroek aan. Heb je een interview in de creatieve branche, dan kan dit juist weer wel. Als vrouw kan je bijna nooit de fout in gaan door een leuk jurkje aan te trekken met pumps. Bekijk vooraf de huisstijl van het bedrijf om een gevoel te krijgen bij de organisatie, dat geeft wellicht ook inspiratie voor de kledingkeuze. Blijf je twijfelen, dan kan je altijd nog de HR Manager (of de consultant van het werving- en selectiebureau) bellen voor kledingtips.

2 | Time management

Het allerbelangrijkst is dat je op tijd aanwezig bent voor je interview. Hiermee bedoel ik niet dat je een uur moet gaan zitten wachten bij de receptie, maar het is wel zo netjes dat je 15 minuten voor de start van het interview aanwezig bent. Het kan natuurlijk gebeuren dat je vertraging oploopt, maar zorg er dan voor dat de interviewers op de hoogte zijn gesteld door ze te bellen.

3 | Dé eerste indruk

Het klinkt zo simpel, maar een eerste indruk kan je maar één keer maken. Uit ervaring spreek ik dan ook dat dit heel vaak verkeerd kan gaan. Weet je dat een eerste indruk niet eens zozeer te maken heeft met wat je zegt? Een eerste indruk wordt in 2 minuten gecreëerd en bestaat voor 55% uit je uiterlijk, 38% door je stemgeluid en maar 7% wat je daadwerkelijk zegt. Zorg er dan ook voor dat je met de juiste energie en positiviteit het bedrijf binnen loopt. Geef een goede handdruk met een lach op je gezicht.

4 | Koetjes en kalfjes

De introductie start meestal met, zoals ik het noem, het koetjes-en-kalfjes gesprek. De interviewer neemt je mee door het bedrijf en zal waarschijnlijk een gesprekje starten over hoe je reis is geweest, dat het zo lekker weer is in Nederland of dat het zo vervelend was dat “we” dit jaar niet mee hebben gedaan met het WK. Niet iedereen vindt dit even prettig, maar het hoort er nu eenmaal bij om het ijs te breken. Just go with the flow is de enige tip die ik je hierin kan geven.

5 | Het interview

De interviewers starten meestal met een introductie over de organisatie en functie, daarna is de beurt aan jou. De interviewers zijn vooral geïnteresseerd te achterhalen of jij de juiste match bent. Wees enthousiast, vertel ze eerlijk wie je bent, wat je kan en welke toegevoegde waarde jij kan leveren. Als je jezelf goed hebt voorbereid en de STAR(R) methodiek (zie blog: Tips voor het sollicitatiegesprek) toe weet te passen, dan ben ik ervan overtuigd dat het een goed interview zal zijn. Belangrijk is dat je altijd jezelf en eerlijk blijft! Een goed interview is vaak een vloeiend lopend gesprek waarbij je vanaf het eerste moment een klik voelt.

Extra tip: Vraag bij het eerste interview nooit naar het salarispakket, mits de interviewer hier zelf over begint! Het bespreken van de arbeidsvoorwaarden is iets wat in een later stadium aan bod komt.

Tenslotte wil ik je graag nog meegeven dat je aan het einde van het interview mag vragen hoe de interviewers het interview hebben ervaren en hoe het vervolg van de procedure eruit ziet. Een duidelijke feedback geeft jezelf ook weer goede handvaten voor een vervolg interview. Heel veel succes!  

Deel dit artikel

Avatar

Mijn naam is Esther Goud, woonachtig in Rotterdam en ben ik eigenaresse van Quest Recruitment. In 2015 heb ik Quest Recruitment opgericht en ik besteed veel tijd aan het vinden van de juiste match tussen de Finance professional en het bedrijfsleven. Naast mijn passie voor het verbinden van mensen, houd ik van fashion en reizen. Daarnaast kan je mij vinden op de tennisbaan en dans ik heel erg graag salsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.