Tips voor het sollicitatiegesprek

By  |  0 Comments

Hoe vaak ben jij op sollicitatiegesprek geweest? Dat is iets wat we niet dagelijks doen, maar wel de laatste stap in de zoektocht naar een nieuwe baan. Het vinden van een leuke functie in een fijne werkomgeving is echt heel erg belangrijk. Je ziet je collega’s tenslotte vaker dan je partner, vrienden of familie!

Als je toe op zoek gaat naar een nieuwe baan, moet er natuurlijk wel eerst gesolliciteerd worden. Het solliciteren heeft als doel om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wat kan je zelf doen ter voorbereiding aan hét interview? Ik geef je een aantal tips voor het sollicitatiegesprek!

1 | Research is key

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is het belangrijk om je vooraf goed te verdiepen in de organisatie, de vacature en interviewers. Ik verbaas mij er nog steeds over dat kandidaten onvoorbereid op gesprek komen en geeft mij gelijk het gevoel dat er geen interesse is. Dat laatste wil je het liefst verkomen, toch? Ik adviseer mijn kandidaten daarom altijd om gebruik te maken van LinkedIn, daar kan je zowel informatie vinden over de organisatie als jouw interviewers. Misschien hebben jullie wel gemeenschappelijke connecties of hebben jullie op dezelfde universiteit gestudeerd? Informatie wat je gelijk kan gebruiken om het ijs te laten breken tijdens het interview!

2 | STAR(R)-methode

De interviewer wil graag weten of jij de geschikte kandidaat bent voor de vacature en of je als persoon past binnen de organisatie. Om dit te kunnen achterhalen wordt er gebruik gemaakt van competentiegericht interviewen. Het komt er in het kort op neer of jij beschikt over de competenties die nodig zijn voor de baan. De interviewer gebruikt hier meestal de STAR(R)-methode voor:

  1. Situatie (voorbeeld: omschrijf een situatie waarin je te maken had met stress);
  2. Taak (wat was jouw taak binnen deze situatie?);
  3. Aanpak (hoe heb je dat precies aangepakt?);
  4. Resultaat (wat was het resultaat van jouw aanpak?);
  5. Reflectie (wat heb je ervan geleerd?).

Tip: Om een competentievraag goed te kunnen beantwoorden moet je altijd praten vanuit de “ik-vorm”, want de interviewer wil weten hoe jij reageert in een bepaalde situatie. Om niet met je mond vol tanden te staan tijdens het gesprek is het verstandig om vooraf de competenties te bestuderen die worden gevraagd in de vacature. Daarnaast kan je ook nadenken over jouw sterke en zwakke punten (inclusief voorbeelden), want de interviewer wil deze meestal ook weten.

3 | Stel vragen

Het sollicitatiegesprek is “tweerichtingsverkeer” en niet alleen de interviewer bepaald of jij de geschikte kandidaat bent. Het is misschien nog wel belangrijker om te ondervinden of jij ook bij het bedrijf wil werken en of de vacature bij je past. Vaak krijg je de mogelijkheden om vragen te stellen, dus maak daar gebruik van. Je kan hierbij denken aan:

  • Hoe ziet het team eruit waarin ik kom te werken?
  • Wat verwachten jullie van een nieuwe collega?
  • Hoe zouden jullie de sfeer binnen de organisatie omschrijven?
  • Hoe ziet een werkdag eruit? Is er mogelijkheid tot thuiswerken?

Tenslotte wil ik je graag meegeven dat je ten alle tijden jezelf, en eerlijk, moet blijven in het sollicitatiegesprek! Ik vergelijk solliciteren vaak met het aangaan van een nieuwe relatie, de “klik” is het allerbelangrijkste en het gevoel moet voor beide partijen goed zijn. Door jezelf te blijven kan je pas echt ervaren of het bedrijf/functie bij je past. Blijkt na het interview dat jullie toch geen match zijn, no worries, dan komt er vast nog een leukere organisatie of vacature voorbij!

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips voor het sollicitatiegesprek. Heb je zelf nog andere adviezen? Laat het me weten in de comments!

Deel dit artikel

Avatar

Mijn naam is Esther Goud, woonachtig in Rotterdam en ben ik eigenaresse van Quest Recruitment. In 2015 heb ik Quest Recruitment opgericht en ik besteed veel tijd aan het vinden van de juiste match tussen de Finance professional en het bedrijfsleven. Naast mijn passie voor het verbinden van mensen, houd ik van fashion en reizen. Daarnaast kan je mij vinden op de tennisbaan en dans ik heel erg graag salsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.