Tips voor het opstellen van een motivatiebrief

By  |  0 Comments

Als je gaat solliciteren wordt vaak gevraagd naar een motivatiebrief voor de vacature. Een motivatiebrief is nog belangrijker dan jouw CV, maar het blijft wel een uitdaging om een pakkende brief te schrijven. Hoe zorg je ervoor dat je de lezer kan enthousiasmeren? En hoe kan jij je onderscheiden ten opzichte van jouw “concurrenten”?

1 | Layout

De eerste indruk van de motivatiebrief  is belangrijk, want een eerste indruk kan je maar één keer maken. Zorg  ervoor dat de opmaak van de brief verzorgd is en niet te lang, want “less is echt more” in deze. Gebruik hetzelfde lettertype, korte zinnen en besteed aandacht aan spelfouten. Vervolgens begin je de brief met het adres van de organisatie en daarna vermeld je je eigen adresgegevens. Daarna omschrijf je het onderwerp van de motivatiebrief en de plaats/datum. Tenslotte start je de brief met een formele aanhef.

2 | Inleiding

Een motivatiebrief start je altijd met een inleidend stukje. De inleiding is meestal 2 tot 3 regels waarin je omschrijft waar je de vacature hebt gevonden en waarom je graag wil solliciteren op de positie. Het beste is natuurlijk dat je in de inleiding kan refereren aan een contactpersoon die je hebt gesproken binnen de organisatie.

Mijn tip is om vooraf altijd te bellen met het bedrijf om meer achtergrondinformatie te verkrijgen over de vacature. In de inleiding kan je dan gelijk refereren aan het telefoongesprek dat je hebt gehad. Als het een fijn gesprek was, is het voordeel dat de lezer jou waarschijnlijk nog kent en vergroot het je kansen dat je brief ook écht gelezen wordt. Een win-win situatie voor beide partijen!

Iemand bellen die je niet kent blijft altijd spannend, maar een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg ervoor dat je een aantal vragen hebt opgeschreven die je beantwoord wil krijgen. Voordat je gaat bellen is het belangrijk om de website van het bedrijf door te nemen en je contactpersoon op te zoeken op LinkedIn. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je met meer zelfvertrouwen en enthousiasme het gesprek zal voeren.

3 | Middenstuk

Het middenstuk is belangrijkste deel van de motivatiebrief. Neem in je achterhoofd dat de brief GEEN opsomming van jouw CV is en het doel van de motivatiebrief is altijd dat je uitgenodigd wil worden voor een interview! Omschrijf in het middenstuk wat jouw toegevoegde waarde voor de functie is en waarom je graag bij het bedrijf zou willen werken. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wat heb jij in je mars dat ze niet zo snel bij iemand anders kunnen vinden?
  • Welke van jouw Unique Selling Points (USP’s) sluiten goed aan op de vacature?
  • Wat spreekt je aan in de organisatie?
  • In welke bedrijfswaarden kan jij je goed vinden?

Denk goed na hoe je de vragen gaat beantwoorden, wees eerlijk en het zal je kansen zeker vergroten voor een uitnodiging op een kennismaking.

4 | Afsluiting

Hou de afsluiting zo kort en simpel mogelijk. Mijn tip is om de brief te eindigen met een vraag zoals “Bent u ook niet van mening dat ik de geschikte kandidaat bent voor deze functie?”. Dit zal net wat meer nieuwsgierigheid opwekken dan dat je afsluit dat je je motivatie graag in een persoonlijke kennismaking komt toelichten!

Het opstellen van een motivatiebrief neemt altijd wat tijd in beslag en iedere sollicitatie heeft een andere motivatie nodig. Ik ben echter wel van mening dat wanneer je oprecht geïnteresseerd bent in de vacature/organisatie het makkelijk is om je enthousiasme over te brengen. Denk je zelf ook niet? Jij bent tenslotte uniek en dat mag de lezer zeker weten!   

Deel dit artikel

Avatar

Mijn naam is Esther Goud, woonachtig in Rotterdam en ben ik eigenaresse van Quest Recruitment. In 2015 heb ik Quest Recruitment opgericht en ik besteed veel tijd aan het vinden van de juiste match tussen de Finance professional en het bedrijfsleven. Naast mijn passie voor het verbinden van mensen, houd ik van fashion en reizen. Daarnaast kan je mij vinden op de tennisbaan en dans ik heel erg graag salsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.