Werken op vakantie… Lekker rustgevend

By  |  0 Comments

Scheldend en tierend stampte ik door m’n Thaise bungalow met een verhoogde hartslag toen bleek dat de server van mijn website eruit dreigde te knallen. ‘Werk’ probeerde mij al de hele dag te bereiken, maar juist die dag had ik besloten om m’n laptop te laten voor wat het was….

Ik was die dag lekker op het water geweest en de hele dag gewatersport met een groepje andere backpackers op de Phi Phi eilanden. Je kent het wel, zon zee, strand en afsluiten met een paar drankjes en daarna met een licht gevoel je bed induiken. Sounds perfect! Maar, helaas was niets minder waar; het was een regelrechte ‘ramp’ en het tijdverschil werkte alleen maar in mijn nadeel. Nou, daar zat ik dan te werken op vakantie met een half dronken kop de boel te ‘redden’ met het ‘zie-je-wel-ik-ben-onmisbaar-gevoel’.

Terug naar Nederland om de boel te fixen

Eén moment dacht ik eraan om meteen het volgende vliegtuig terug te pakken. Maar ja, hoe makkelijk is dat als je eerst 2 boten, een binnenlandse vlucht moet nemen en daarna pas je intercontinentale vlucht kunt pakken? Ehhhhmm, inderdaad niet zo makkelijk. Dus, ik besloot dat dit mij er niet onder zou krijgen en make the best of it!

Werken op vakantie: my business, my problem

Ik heb altijd het gevoel dat ik de enige ben die mijn probleem kan oplossen en wil liever niemand anders opzadelen met ‘mijn probleem’. Dit probleem op de Phi Phi eilanden heeft gewoon moeten gebeuren waardoor ik nu beter kan omgaan met dingen die je niet niet kunt beïnvloeden en je door andere mensen moet laten helpen wanneer je dat zelf niet kunt. Dit was voor mij een turning point waardoor ik na Thailand besloot om gewoon als ieder ander mens vakantie te nemen en op reis te gaan. Door te ontspannen, kan je daarna weer inspannen. Klinkt zo cliche, maar is echt waar!

Voorpret en voorbereiding

En daarbij komt: I loooooove vakantie! Alleen al de voorpret al is heerlijk en geeft mij een geruststellende gedachte dat ik straks helemaal niks anders hoef te doen dan eten, slenteren, zonnen en slapen! In mijn gedachte pak ik m’n koffertje, is alles op het werk voorbereid en ben ik klaar om in het vliegtuig te stappen. Even lekker eruit en de boel de boel laten… Alleen voordat ik totally 100% ZEN ben, zijn we een aantal dagen verder… Bij de voorpret hoort namelijk ook een stukje VOORbereiding; zeker als ondernemer vind ik het lastig en voel ik me soms schuldig om weg te gaan. Er is namelijk altijd wat te doen en het komt nooit uit.

Hier wat tips van een reislustige ondernemer die graag, net als ik, de touwtjes in handen heeft en toch wilt werken op vakantie:

  1. Licht je klanten en collega’s zo vroeg mogelijk in dat je weggaat, zodat het geen verrassing is.
  2. Voel je niet schuldig dat je op vakantie gaat; iedereen heeft het nodig en niemand is onmisbaar
  3. Neem je laptop mee en boek een accomodatie met Wifi. Let op dat je bijvoorbeeld in je kamer (gratis) Wifi hebt, zodat je niet telkens in de lobby hoeft te zitten.
  4. Hou de e-mails bij die je met weinig moeite kunt ‘wegwerken’.
  5. Check je e-mail in de ochtend en in de avond.
  6. Wees duidelijk richting je klanten en collega’s als je iets niet kunt beantwoorden omdat je op vakantie bent. Het gaat om de verwachtingen die je geeft.
  7. Bereid je erop voor dat er altijd iets kan gebeuren waarop je geen invloed hebt en laat het je vakantie niet verpesten……

‘Alles komt goed, schatje’

Er komt altijd wel iets onverwachts om de hoek kijken waardoor je dan als een maniak de dichtstbijzijnde Wifi-hotspot zoekt om alles te fixen! Natuurlijk lukt het altijd om het probleem getackeld te krijgen, al moet ik op m’n kop staan! Maar, voordat dat lukt, speelt zich eerst een heel tafereel af waarin de paniek toeslaat, precies op dat moment m’n Macbook het niet doet of een update nodig heeft (NEEEEEE! NIET NU!) en niks of niemand mij meer kan geruststellen met lieve woorden zoals ‘het komt wel goed, schatje’. Gelukkig kan ik mezelf tegenwoordig goed herpakken en stel ik mezelf uiteindelijk gerust: komt tijd, komt raad. En in de tussentijd gewoon maar veel op vakantie gaan om het ‘werken op vakantie’ te oefenen. 😉

Deel dit artikel

Deniece von Harras

Deniece is founder van SmartUp Network, NL Zakenvrouwen en heeft een carrière achter de rug in het corporate bedrijfsleven. In haar vrije tijd reist, sport deze girlboss graag. Ook een drankje en een dansje slaat Deniece niet af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.