Van deze fouten leerde ik als startende ZZP’er

By  |  0 Comments

Het is nog niet zo lang geleden dat ik de sprong in het diepe waagde en als ZZP’er begon. Dag vaste baan, dag zekerheid, maar bovenal: hallo vrijheid. Want daar deed ik het tenslotte voor: meer vrijheid en flexibiliteit. Nu, zo’n half jaar verder, ben ik maar wat blij dat ik deze stap genomen heb.

Ik ben nu flexibel en ook op deze manier kan ik prima een carrière met een gezin combineren. Toch zijn er ook aardig wat fouten die ik in de eerste zes maanden heb gemaakt. Ik deel mijn geleerde lessen graag met je, zodat jij niet dezelfde fouten maakt als ik destijds.

1 | Bepaal je doelen

Bedenk vooraf wat je doelen zijn als ondernemer of als ZZP’er. Waar wil je bijvoorbeeld over een jaar staan, hoeveel klanten wil je hebben en hoeveel omzet moet er in het eerste jaar behaald worden? Soms loopt mijn hoofd over van de ideeën en dan zou ik het liefst met alles tegelijk aan de slag gaan.

Helaas gaat dit me wat tijd betreft niet lukken, dus daarom bepaal ik bij alle ideeën in hoeverre dit bijdraagt aan het realiseren van mijn doelstellingen. Draagt het bij? Dan ga ik ermee aan de slag. Als dit niet zo is, dan schrijf ik het idee op. Misschien kan ik er op een later moment nog iets mee.

2 | Nee zeggen mag!

Zeker als je net begint als zelfstandige, is het verleidelijk om tegen elke opdracht ‘ja’ te zeggen. Er moet immers geld binnenkomen, toch?

Zelf zeg ik maar al te graag ‘ja’, maar dat kan weleens in mijn nadeel zijn. Want wat als later blijkt dat ik er eigenlijk toch geen tijd voor had? Precies. Ik heb er alleen mezelf maar mee.

3 | Plannen is het toverwoord

Ik vond het in het begin best lastig om mijn tijd goed in te delen. Ineens had ik voor mijn gevoel zoveel vrijheid, dat ik het nodig leek te vinden om meerdere keren per week met mensen te gaan lunchen of koffie drinken. Want hee, ik was ineens freelancer en dan hoort dat erbij, toch?

Ik had gelukkig al snel door dat deze dates een flink gedeelte van mijn werktijd in beslag konden nemen. Zonde! Ik probeer het aantal ‘afspraakjes voor de gezelligheid’ daarom nu te beperken tot mijn vrije uren. Zo heb ik op werkdagen de volledige focus en dat werkt wel zo efficiënt.

4 | Zorg dat je administratie up-to-date is

Als ondernemer moet je echt weten hoeveel geld er maandelijks binnen komt en wat je kosten zijn. Alleen op deze manier weet je of je écht goed te werk gaat of niet.

Verzamel al je bonnen en facturen en probeer minimaal maandelijks je administratie bij te werken. Eenmaal per kwartaal moet je aangifte van je omzetbelasting doen en dan is het wel zo fijn als alles up-to-date is.

5 | Lang leve de Belastingdienst!

En bij mijn eerste belastingaangifte ging ik al meteen de mist in. De aangifte was op tijd gedaan, maar ik had er geen flauw benul van dat ik ‘mijn schuld’ ook meteen aan de Belastingdienst moest overmaken.

Een paar weken later ontving ik een brief waarin stond dat ik een boete moest betalen. Dat overkomt me dus écht nooit meer…

Deel dit artikel

Lisette Kaptein

Ik ben Lisette, 34 jaar oud en ik woon met Stefan (36) en Ruben (2) in Rotterdam. In het dagelijks leven ben ik freelance Communicatie Adviseur en blogger en je raadt het al: verzot op schrijven. Ik vind het belangrijk om naast moeder zijn, ook nog een eigen carrière te hebben. Ik blog daarom graag over al mijn ervaringen op SmartUp Network.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − eight =