Van fiscalist in loondienst naar ondernemer. That’s me!

By  |  3 Comments

De meeste mensen trekken een verbaasd gezicht als ze horen dat ik 13 jaar lang fiscalist ben geweest en drie studies achter de rug heb. En wellicht trek jij nu ook je wenkbrauwen op 🙂 , want misschien ken je mij alleen als ondernemer.

In deze blog laat ik je zien dat het nooit te laat is om je hart te volgen en tegelijkertijd je verstand en talenten te gebruiken.

De reden waarom veel mensen vreemd opkijken als ik vertel dat ik jarenlang als adviseur bedrijven adviseerde over hun fiscale positie, is niet omdat het een vreemd beroep is, maar omdat ze het niet bij mij vinden passen. Ze stellen zich dan vaak een grijs muisje voor die niet zo bespraakt is als ik.

In mijn stage een vast contract

Ik wist al heel vroeg dat ik iets wilde doen waarmee ik altijd werk zou hebben. Dat had te maken met de ambitie om zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Ik klink nu heel oud, maar toen had je nog niet zoveel websites of magazines over carrière, behalve dan vakbladen en de krant.

Dus, toen ik na mijn middelbare school een studie koos, was dat MER omdat ik belastingadviseur wilde worden. Ja, echt het bestaat! En het ik vind het een mooi vak, omdat je op het snijvlak staat van veel zaken waarmee we in de maatschappij te maken krijgen; mensen, ondernemerschap en politiek.

Tijdens mijn stageperiode wilde ik per se bij accountantskantoor Ernst & Young (nu EY) stage lopen. Dat heb ik op een nog al brutale manier aangepakt, maar die hou je nog van mij tegoed!

Op mijn stage heb ik zo hard gewerkt dat ze mij meteen een vast contract aanboden. En dat terwijl ik niet eens was afgestudeerd! Geen probleem, want afstuderen kon ik daar. Jeetje wat was ik blij, want Ernst & Young was toch wel het summum onder mijn studiegenoten destijds.

Zo werd ik een high potential

Het stimuleerde mij nog meer om keihard mijn best te doen en op te vallen tussen een paar honderd andere starters. Het bleek al snel dat ik niet dat grijze muisje was, want ik werd gevraagd voor allemaal leuke klantopdrachten en side projecten. Niet voor iedereen weggelegd, maar voor de happy few. Zo werd ik een high potential waarmee veel deuren opengingen.

Ik wilde de hoge verwachtingen waarmaken en daarom studeerde ik in de avonduren verder aan de Universiteit van Amsterdam aan de opleiding Fiscale Economie. Een loodzware tijd, maar dubbel en dwars waard! Na 4 jaar was ik succesvol afgestudeerd en kon ik volop verder werken om aan de top te komen. Maar toen….

Commerciële skills had ik nog niet

Na 7 jaar wisselde ik van werkgever en werd ik bij mijn nieuwe kantoor relatiemanager. Dat hield onder andere in dat ik voor nieuwe cliënten moest zorgen (dat noemen ze acquireren), zodat ik een eigen praktijk kon opbouwen. Mijn commerciële skills moest ik nu laten gelden!

Mijn doel was op dat moment nog steeds partner worden. Partners zijn de mede-eigenaren van de maatschap en dan ben je dus eindbaas.

Ik kreeg alle mogelijkheden van mijn managing partner om mijn talenten te ontwikkelen en cliënten te werven. Zonder professionele netwerkvaardigheden, maar met een hoop afkijken en leren van collega’s, besloot ik een business club voor zakenvrouwen op te zetten.

De business club voor zakenvrouwen

Dat bleek voor mij een gouden greep. En de stap naar het ondernemerschap.

Niet alleen vond ik het nodig om in netwerk-land iets op te zetten voor zakenvrouwen, maar hiermee onderscheidde ik mezelf van de rest van mijn collega’s.

Dat ging zeker niet zonder jaloezie of onbegrip en denigrerende opmerkingen met woorden als ‘breiclubje’, ‘kippenhok’ blablabla. En toch hield ik vol, want ik voelde dat dit wat waard was en dat ik met iets goeds bezig was.

Sterker nog, na 3 jaar zijn mijn werkgever en ik uit elkaar gegaan en heb ik de business club professioneel voortgezet onder de naam NL Zakenvrouwen.

Van gratis naar een verdienmodel

Als je ergens je bedrijf van wilt maken, is passie voor je onderneming het allerbelangrijkst. Wil je echt ervan kunnen leven als ondernemer, moet je een serieus verdienmodel hebben.

In het begin beschouwde ik de club niet als mijn ‘broodwinning’. De meeste oprichters van een business club doen het naast hun werk. Tegelijkertijd had ik namelijk ook een eigen concultancy kantoor opgezet waarmee ik na 1 jaar in 2014 een ondernemersprijs had gewonnen van Etnische Zakenvrouwen Nederland (ik ben half Moluks en Indisch). En toen ging de bal rollen.

Ik werd veel gevraagd door business events en congressen om mijn carriere-verhaal te vertellen. Ik werd gezien als rolmodel voor veel jonge vrouwen. In het begin voelde ik niet dat dit zo speciaal was, maar ik werd er steeds meer van bewust dat het hebben of juist het gebrek van rolmodellen essentieel kan zijn voor de keuzes die je in je leven maakt.

Ook ik had een gebrek aan rolmodellen in mijn leven en was eigenlijk altijd op zoek naar voorbeelden die mij konden leiden naar de top van mijn carrière. En toen werd SmartUp Network geboren.

Creëren wat je zelf mist

We worden doodgegooid op social media met zaken over een gezonde levensstijl, fashion, beauty etc. Allemaal zaken die ertoe doen, maar niet waar je relevante informatie krijgt hoe je je carrière in de lift zet. De bestaande magazines en websites zijn voornamelijk nog gericht op alles behalve de carrière van de vrouw. Enkele bladen zoals Marie Claire en Elle besteedden er wel, maar te weinig aandacht aan naar mijn mening.

Terwijl meer vrouwen studeren en werken, gelijk behandeld willen worden en bijna elk respectabel bedrijf een afdeling ‘Diversity & Inclusion’ heeft. Diversity & Inclusion slaat niet alleen op het stimuleren van vrouwen, maar het betrekken van mensen met verschillende achtergronden, sexe en voorkeuren.

Anyway, ik miste de guideline voor vrouwen die zich interesseren en bovengemiddeld bezighouden met hun carrière. Niet alleen als ondernemer, maar ook wanneer je in loondienst bent.

Ik heb inmiddels een heel rijk en waardevol netwerk van senior zakenvrouwen die het allemaal gemaakt hebben. Die ga ik aan jullie voorstellen via SmartUp Network, zodat je van ze kunt leren en die jou nog beter gaan maken.

Het is mij ook gelukt en heeft mij veranderd van iemand die heeft geleerd om haar hart te volgen. En niet alleen dat, want ook binnen SmartUp Network heb ik een verdienmodel, namelijk recruitment en marketing voor bedrijven die talenten zoals jullie binnen hun bedrijf willen trekken en merken die jullie als doelgroep willen bereiken.

En geloof me, zij willen jullie. Jullie zijn de nieuwe high potentials!

Deel dit artikel

Deniece von Harras

Deniece is founder van SmartUp Network, NL Zakenvrouwen en heeft een carrière achter de rug in het corporate bedrijfsleven. In haar vrije tijd reist, sport deze girlboss graag. Ook een drankje en een dansje slaat Deniece niet af.

3 Comments

 1. Aneta

  July 17, 2017 at 4:46 pm

  Wat een ontzettend mooi verhaal Denise. Vol blijven houden is inderdaad the key to succes. Grappig dat jou club allerlei gekke namen kreeg. Maar kijk eens nu waar je staat….aan de top!

  • smartupnetwork

   smartupnetwork

   July 17, 2017 at 5:07 pm

   Dankje, Aneta. Volhouden en doorzetten inderdaad. Is af en toe lastig, maar echt de moeite waard! Ik hoop het voor iedereen dat ie zijn/haar hart volgt.

 2. Eveline

  July 17, 2017 at 10:15 pm

  Zo zie je maar, altijd je hart volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + six =