Van ondernemen naar loondienst

By  |  1 Comment

Waar mijn mede-SmartUpper Marjan zojuist de stap heeft gemaakt om fulltime te gaan ondernemen, heb ik een half jaar geleden precies de omgekeerde keuze gemaakt. Ik ging van ondernemen naar loondienst. Uit mijn omgeving kreeg ik alleen maar de vraag “waarom?”, het ging toch juist zo goed? 

Het ging ook zeker niet slecht! Toch bleef er tijdens mijn ondernemerschap altijd iets aan mij knagen, een stemmetje in mijn achterhoofd dat altijd bang was voor de onzekerheid van het ondernemersbestaan. En daar is nou eenmaal niet iedereen voor gemaakt!

Van loondienst naar ondernemen

Mijn ondernemersavontuur begon ooit toen ik juist mijn baan in loondienst verloor. Ik kreeg geen vast contract en binnen een maand stond ik zonder baan op straat. Dat was even een omslag, want het is niet makkelijk om binnen een maand een nieuwe baan te vinden. Tot een oud-collega mij de tip gaf dat ze voor haar nieuwe blog een freelance redacteur zocht, dus waarom geef ik het ondernemen geen kans? Ik hoefde er eigenlijk niet lang over na te denken, proberen kan altijd toch. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en mijn eerste opdracht had ik al binnen!

Het enthousiasme van iets nieuws beginnen wat helemaal voor mezelf was, werkte aanstekelijk in mijn zoektocht naar andere opdrachten. Zo ben ik ook al vrij snel bij SmartUp Network terecht gekomen. De leuke opdrachten had ik, maar die zekerheid, die bleef weg.

Waar ik eerst iedere maand mijn loon ontving, had ik nu moeite met de onzekerheid wat ik iedere maand binnen zou krijgen. Ook ik heb mijn beginnersfouten gemaakt; een te laag uurloon vragen, op iedere (gratis) opdracht JA zeggen en mijn planning af en toe niet op orde hebben. Dan zat ik daar midden in de nacht een opdracht af te ronden en in bed lag ik alsmaar te draaien door te stressen over geld.

Van ondernemen naar loondienst

Het moest anders. Ik miste de structuur van een fulltime baan, mijn vaste loon, het volledig kunnen richten op één opdracht en ik ben gewoon geen netwerker. Ook begon de stress mij thuis op te breken met alle emotionele gevoelens die er bij komen kijken. Dus ik besloot me opnieuw te verdiepen in mijn sollicitatiebrief en alle vacatures op het internet af te speuren.

En dan kom je op een lastig keerpunt. Je wilt geen nieuwe opdrachten aannemen, maar je hebt ook nog geen nieuwe baan. Daar heb ik ook wel even over in de stress gezeten! Uiteindelijk kwam de perfecte vacature voorbij waar gewoon Tessa op geschreven stond. En nu zit ik helemaal op mijn plek als marketeer bij de webshops Weddingdeco.nl, Partydeco.nl en Welovedeco.nl.

Aan de andere kant voelde het ook een beetje als falen. Het ondernemersbestaan was mij niet gelukt, had het dan te maken met doorzetten? Nee, kreeg ik al snel te horen uit mijn omgeving en van mijn opdrachtgevers. Ze waren gelukkig allemaal heel sportief en wensten me alleen maar succes met mijn nieuwe uitdaging.

Tips!

Dus wat heb ik geleerd van mijn loondienst-naar-ondernemer-naar-loondienst-avontuur?

 • Niet iedereen is weggelegd voor het ondernemen, het is dan ook geen falen als het ondernemen niet lukt. En vice versa! Sommige mensen zijn niet gemaakt voor een kantoorbaan.
 • Wees open naar je opdrachtgevers, ga geen nieuwe opdrachten aan als je binnen een week een nieuwe baan hebt. Bedenk voor jezelf van te voren hoe je het gaat aanpakken met je huidige opdrachten als het uitzicht op een baan realistisch wordt.
 • Kom er in je sollicitatie ook gewoon voor uit dat je juist weer op zoek bent naar een fulltime baan. Zet jouw ondernemerschap juist om in jouw voordeel. Je draagt super veel ervaring met je mee!
 • Netwerken is key! Draag altijd visitekaartjes op zak en maak gebruik van jouw LinkedIn netwerk.
 • Denk als startende ondernemer goed na over jouw uurtarief. Wat ben je waard en wat heb je nodig om naast alle belastingen ook rond te komen iedere maand?
 • Net als dat je niet meteen jouw droombaan hebt gevonden, heb je ook niet meteen de meest geweldige opdrachten voor het kiezen. Werk hard voor iedere opdracht en de mond-op-mond-reclame gaat je goed doen.
 • DURF! Durf de stap te maken om te gaan ondernemen en durf de stap te maken om jouw droombaan te bereiken. Het belangrijkste? Doe vooral wat JOU gelukkig maakt.

Wat is jouw verhaal; van loondienst naar ondernemen of juist van ondernemen naar loondienst? En wat was voor jou het keerpunt? Let me know!

Deel dit artikel

Tessa van Stijn

Van girlboss naar droombaan. Ik ben Tessa, Online Marketeer bij de drie leukste webshops van Nederland: Weddingdeco.nl, Partydeco.nl en Welovedeco.nl. Iedere dag is voor mij een feestje! Dagelijks houd ik me bezig met online marketing, social media, taart eten en confetti strooien. En dat het liefst onder het genot van een heerlijke cappuccino.

1 Comment

 1. Avatar

  Landa Penders

  December 1, 2017 at 11:46 am

  Leuk artikel, Tess! Zo zie je maar dat er meerdere wegen naar Rome leiden.. meerdere manieren om happy te zijn en leuk werk te doen! Zolang je maar slechte woordgrapjes mag maken op de werkvloer, zit het goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + 11 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.