Vergaderen: energieslurper of gever?

By  |  0 Comments

Wist je dat we een kwart van onze tijd besteden aan vergaderen? Veel toch? We zien onze collega’s al meer dan we onze familie zien. En dan overleggen we ook nog eens veel. Hoe zorg je ervoor dat het jou energie geeft in plaatst van slurpt?

Vlieg het eens anders aan!

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Mensen die met mij werken die horen mij dit vaak zeggen. Dus als je een ander resultaat wilt hebben, dan zal je een ander actie moeten uitvoeren. Wij zijn kudde- en gewoontedieren. We doen dingen graag op dezelfde manier, met dezelfde structuur en het liefst zo voorspelbaar mogelijk. En toch kan dat ook erg SAAI woorden. Lees hier hoe jij vergaderen op een andere manier aanvliegen?

Vergadertips op een rij

1 | Laat je inspireren

Zorg ervoor dat er wat meer inspiratie komt, dan alleen die saaie notulen en de uitgeprinte agenda op tafel. Dat biedt toch geen stof voor een energievolle meeting. Hoe zou je het anders aan kunnen pakken? Nodig een spreker uit, een collega van een andere afdeling of maak gebruik van technische middelen. Techniek? Ja start een grappig filmpje in, gooi via een aap een poll erin of laat de deelnemers een zelfgemaakte quiz uitvoeren. Een goed begin is het halve werk!

2 | Wat is jouwe eigen toegevoegde waarde

Als het allemaal zoveel energie slurpt, waarom voeg je zelf dan niets toe? Is daar geen ruimte voor? Of pak je die ruimte niet? Onderzoek waar jij goed in bent, hoe jij dat wilt benutten en gooi dit in de groep. Concreet: start een werkgroep op. Deel jouwe ideeën. Doe een voorstel. Werk iets uit of bereid wat voor. Kortom ga na wat jou toegevoegde waarde is. Als je die tijd toch aanwezig bent, kun je het maar beter zo goed mogelijk benutten, toch?

3 | Stop met old school notuleren

Lappen tekst, daar zit toch niemand op de wachten? Stop dus met wat je deed en bedenk wat anders. Als notuleren een middel is om de afspraken vast te leggen, zodat jouw niet aanwezige collega’s het na kunnen lezen, dan zijn er tal van andere mogelijkheden. Neem de vergadering op. Op beeld of alleen audio. Nodig jouw niet aanwezige collega’s uit om vragen te stellen in plaats van alles uitgebreid uit te leggen. Maak een mindmap of een mooie illustratie van jullie vergadering.

4 | Wanneer denk jij het meest fris?

Om meer energie te genereren kan je maar beter beginnen met een goede start. Wanneer heb jij of hebben jullie de meeste energie. Is dat vroeg op de morgen? Als het bijna weekend is? Ruim voor een deadline? Net na de feestdagen? Na een flinke lachbui? Kortom ga effectief met je tijd om. En beweeg meer. Nergens staat geschreven dat je verplicht aan een tafel moet vergaderen. Je kan ook staand vergaderen (is ook nog effectiever en sneller!), van stoel wisselen of gewoon lekker in de buitenlucht vergaderen.

We hebben die EXTRA tijd niet!

Goed nieuws, het kost je geen extra tijd. Het levert je op een gegeven moment zelfs tijd op.

Wist je dat ideeën sneller geïmplementeerd worden als ze vanuit het team komen?

Stel je voor. Jullie komen vol energie uit de vergadering. Jullie zetten je schouders onder het werk. Gaan met frisse moed aan de slag. En weten elkaar te vinden. Het kan niet anders dan tijd opleveren. Welke vergadertips zou jij anderen willen geven? Geef ze hieronder!

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.