De 5 beste vragen tijdens een sollicitatiegesprek | Deel 2

By  |  0 Comments

De één is er een ster in en de ander skipt ‘m liever: het sollicitatiegesprek. Maar als je echt op zoek bent naar een andere baan, dan ontkom je niet aan het fenomeen solliciteren. Een goede voorbereiding is essentieel.

Stel deze 5 vragen tijdens een sollicitatiegesprek 

Zo is het een must om je goed te verdiepen in het bedrijf, de functie én in je eigen cv. Daarnaast kun je ook zelf vragen voorbereiden waarmee je een goede indruk maakt op je gesprekspartner en waarmee je gelijk meer komt te weten over de baan van je dromen.

1 | Wat zijn de doelen van de afdeling op lange termijn?

Wanneer je weet wat de stip op de horizon is, kun je voor jezelf bepalen hoe jij past in dit plaatje. Wat kun jij voor toegevoegde waarde bieden om de doelstellingen te behalen? Speel hier gelijk handig op in tijdens het gesprek, 1-0 voor jou!

2 | Hoe is de samenwerking met de leidinggevende?

Door het stellen van deze vraag kom je erachter hoe de cultuur van het bedrijf in elkaar steekt. Hoe is de organisatie ingericht? Is er sprake van een platte structuur of heerst er juist een hiërarchie?

3 | Wat is de reden dat werknemers het naar hun zin hebben bij dit bedrijf?

Deze vraag zal je gesprekspartner waarschijnlijk niet verwachten en dus is het meteen een goede check. Krijg je een spontaan en positief antwoord? Dan weet je dat het wel goed zit. Moet je gesprekspartner lang nadenken en komt er een twijfelend antwoord uit? Misschien is dat een teken dat je toch nog even verder moet zoeken.

4 | Hoe kan ik mezelf binnen dit bedrijf ontwikkelen?

Met deze vraag sla je twee vliegen in één klap. Je komt erachter of het bedrijf bereid is om in je te investeren én je laat meteen weten dat je ambitieus bent en verder wilt groeien. Mooi toch?

5 | Hoe ziet de ideale kandidaat voor deze functie er uit?

Stel deze vraag tijdens het gesprek en pas de kenmerken van de ideale kandidaat op jezelf toe. Vertel bijvoorbeeld over eerdere werkervaring en laat de positieve eigenschappen hier op een subtiele manier in terugkomen.

Lisette gaf haar 5 vragen, maar lees ook die van Joelle eens! Heb jij vragen om dit lijstje mee aan te vullen? Deel ze met ons in een reactie onder dit bericht!

Deel dit artikel

Lisette Kaptein

Ik ben Lisette, 34 jaar oud en ik woon met Stefan (36) en Ruben (2) in Rotterdam. In het dagelijks leven ben ik freelance Communicatie Adviseur en blogger en je raadt het al: verzot op schrijven. Ik vind het belangrijk om naast moeder zijn, ook nog een eigen carrière te hebben. Ik blog daarom graag over al mijn ervaringen op SmartUp Network.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + seventeen =