Waarom een leven lang leren belangrijk is

By  |  0 Comments

Als docent houd ik van leren. Gelukkig maar, anders zou ik mijn leerlingen niet kunnen motiveren. Maar niet alleen in mijn beroep vind ik leren leuk, ook privé ben ik gek op nieuwe dingen leren.

Alles zoek ik op. Gewoon uit nieuwsgierigheid. De wereld verandert namelijk snel. En dit geldt dus ook voor de verschillende branches in Nederland. Als werkende wil ik mee gaan in deze wereld en mezelf blijven ontwikkelen. Daarnaast merk ik ook dat het veel met mij als persoon doet. Hieronder een aantal redenen waarom een leven lang leren zo belangrijk is.

1 | Je vergroot je kennis

Een inkoppertje natuurlijk. Als je iets leert, dan weet je meer. Maar je kunt de kennis die je opdoet ook steeds vaker gebruiken en toepassen op verschillende gebieden. Want als je bijvoorbeeld weet dat de marketingmix niet alleen geldt voor een fysiek product, maar ook voor een dienst, dan kun je het wellicht toepassen op jouw eigen bedrijf. Heb je dat toch maar mooi meegenomen!

2 | Je creativiteit wordt aangewakkerd

Door meer kennis te hebben en te kunnen toepassen, word je vanzelf creatiever in het vinden van oplossingen van problemen. Niet alleen op zakelijk niveau, maar zeker ook in je privé situaties. Je leert dat er niet één manier is om een probleem op te lossen.

If you change the way you look at things, the things you look at change – Wayne Dyer

3 | Je past je kennis direct toe

Misschien werk je momenteel al en twijfel je om een studie of cursus binnen jouw vakgebied te volgen? Doen! Jouw opgedane kennis kun je dan direct in de praktijk toepassen.

Hoe fijn is dat? Ik weet namelijk nog wel dat ik me tijdens mijn studie niet altijd een beeld kon vormen van alle dingen die in het boek stonden. Inmiddels kan ik dat wel en de combinatie tussen praktijk en theorie is voor mij dan ook ideaal.

4 | Je vergroot je carrièrekansen

Als je van de middelbare school komt, kies je een studie. Niet wetende of het écht bij je past. Maar als je erachter komt dat je liever iets anders wilt doen, kun jij je alvast verdiepen in een nieuwe baan door een cursus of opleiding te volgen binnen jouw interessegebied.

Op deze manier weet jij in ieder geval zeker of dit de kant is die je op wilt gaan. En als het niet zo is, heb je er wel weer een stuk kennis bij. Handig!

5 | Je blijft jong

Een Master afronden op je 50e? Waarom niet? Uit onderzoek is gebleken, dat leren je jong houdt. Je staat open voor nieuwe kennis en je blijft je interesseren in nieuwe dingen, zodat je makkelijker meegaat in de wereld van nu.

Je hersenen worden geprikkeld en dat helpt tegen het mentale ouder worden. Dus als je nu geen tijd hebt om die ene gave studie te volgen, kan het altijd later nog!

Leren = leuk!

Helaas blijft er toch nog steeds een grote misvatting over leren te bestaan: dat het saai is. En voor nerds. Maar leren is tegenwoordig helemaal niet meer suf. Je leert via social media en e-learning de mooiste dingen.

Of wat denk je van masterclasses, leuke workshops en lezingen, zoals we onlangs hebben gedaan via SmartUp Network? Er zijn zoveel mogelijkheden om leren leuk te maken!

Welke inspirerende cursus of opleiding heb jij voor het laatst gevolgd en is echt een aanrader? Laat het mij weten!

Deel dit artikel

Avatar

Ik ben Lizzy (33), ik ben online coach, docent marketing en ik schrijf wekelijks een ‘droombaanverhaal’ op mijn website, over vrouwen die hun ideale baan, hun droombaan hebben gevonden. In mijn vrije tijd drink ik geregeld een drankje met vriendinnen, sport ik en als het kan ga ik zo veel mogelijk op reis. En last but not least, ben ik moeder én stiefmoeder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.