Waarom waarschijnlijk jouw uurtarief te laag is

By  |  0 Comments

Het bepalen van je uurtarief als ZZP-er is lastig. Maar ik weet bijna zeker dat je jouw uurtarief te laag hebt bepaald. In deze blog geef ik je mijn visie. 

Zodra je als ZZP-er aan de slag gaat, is één van de eerste vragen die je van potentiële klanten krijgt: ‘Wat is je uurtarief?’ Grote kans dat je dan een te laag bedrag noemt.

Veel gebruikte methode

Ik spreek veel ondernemers die net zijn gestart en hun uurtarief hebben bepaald op basis van wat ze maandelijks nodig hebben.

De drang om te gaan ondernemen is dan zo groot (amen for that), dat ze vooral kijken naar wat er maandelijks binnen moet komen om rond te kunnen komen.

Vanuit dat bedrag gaan ze rekenen en komen daardoor op een veel te laag uurtarief uit.

Want, geloof me, wat je maandelijks nodig hebt, is echt een stuk minder dan de waarde van je dienstverlening.

Mijn methode – wat ben je waard

Kijk vooral naar wat je waard bent en niet zozeer naar wat je nodig hebt.

Hiervoor heb ik zelf mijn salaris genomen wat ik destijds nog in loondienst kreeg. Als klanten dat op dat moment mijn diensten waard vonden, is dat blijkbaar mijn minimale waarde.

NB: Heb je nooit in loondienst gewerkt? Op internet zijn vergelijkingen in salarissen te vinden, zoals bijvoorbeeld SalarisKompas van Intermediair.

Vanuit dat bedrag houd ik nog rekening met:

  • Inkomstenbelasting (wil je meer weten over inkomstenbelasting, lees dan deze blog);
  • Pensioen (welke mogelijkheden heb je als ondernemer om je pensioen te regelen? Dat kun je lezen in deze blog);
  • Risico opslag: als ondernemer loop je namelijk risico’s, daar moet je wel voor beloond worden. Anders kun je net zo goed in loondienst gaan werken.

Vervolgens kun je vanuit dit salaris gaan terugrekenen naar je uurtarief.

Wil je weten hoe je dat het makkelijkst kunt doen? Lees dan deze blog.

Waarom jouw uurtarief te laag is

Hoe komt het dan dat je met mijn methode een hoger uurtarief in rekening kunt brengen?

  • Wat je maandelijks nodig hebt in geld is waarschijnlijk minder dan je waard bent;
  • Grote kans dat je geen rekening hebt gehouden met een risico opslag in je eerdere berekening waardoor de eerste methode op een lager tarief uitkomt;
  • Je houdt jezelf klein: je bent bang dat klanten je dat hogere uurtarief niet waard gaan vinden en je te duur vinden. Geloof me, klanten die je te duur vinden, zijn jou niet waard.

En nu?

Hoe heb jij je uurtarief bepaald? Ben je daar happy mee? Heb je het idee dat er meer uit te halen valt? Of kom je er nu achter dat je jouw uurtaaref te laag hebt ingezet? Ik ben benieuwd!

Wil je meer tips over het bepalen van je uurtarief? Lees dan deze blog met daarin vijf tips.

Deel dit artikel

Ik ben Marjan (1985) en werk als financial. Mijn doel is om te laten zien dat financiën helemaal niet lastig of saai hoeven te zijn. Ik krijg er heel veel positieve energie van als ik zie dat mensen met behulp van mijn praktische tips aan de slag gaan met hun financiën. Dit doe ik voornamelijk via mijn blogs op thehappyfinancial.com. Daarnaast ben ik inmiddels negen jaar werkzaam als accountant waar ik ondernemers adviseer op financieel gebied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.