Wanneer je als ondernemer ziek bent

By  |  0 Comments

“Als ondernemer kan je beter dood zijn, dan ziek”, zei een vriend van mij jaren geleden toen ik nog geen ondernemer was. Ik vond het een beetje een rare, harde en overdreven uitspraak. Natuurlijk bedoelde hij het niet letterlijk, maar hij bedoelde wel dat als ondernemer ziek zijn en rustig thuis blijven en uitzieken verdomde lastig is. Wie gaat hier anders de boel fixen??

Inmiddels snap ik wat hij bedoelt… Ik ben al een week ‘ziek’ (als in zwaar verkouden/griep), maar eigenlijk mag en kan ik niet ziek zijn, dus ik ben natuurlijk gewoon aan het werk. Ik bedoel, wat is nou ziek? Met een kuchje lig ik echt niet met een temperatuurmeter in mijn mond op bed, maar inmiddels hoest ik zo hard m’n longen eruit dat ik er hoofdpijn van krijg.

Maar, in principe is er niks met mijn denkvermogen aan de hand, dus ik vind dat ik gewoon naar kantoor kan gaan om te werken. Bovendien is het niet zo dat de hoestbuien ineens veel minder zijn als ik thuis ben. Dus, kan ik net zo goed werken. Er ligt namelijk genoeg om te doen en zolang ik ervoor zorg dat ik telefonisch contact zoveel mogelijk vermijd, moet dit hele gezeik na een paar dagen over zijn… Right?!

Dit zijn dus de gesprekken die ik met mezelf heb in zo’n situatie en besef dat het gewoon zo ontzettend belangrijk is om fysiek en metaal sterk te zijn, maar dat het tegelijkertijd ook soms echt niet mogelijk is om alles van tevoren te regelen en je dus gewoon ziek kan voelen. En, in dat laatste geval, wat doe je dan?

1 | Sta het toe

Nee, jij bent geen super(wo)man! Ook jij kan niet tegen je lichaam zeggen dat dit nu echt niet kan. Je lichaam neemt het even over, vecht er niet tegen.

2 | Doe het rustiger aan

Start de dag iets later en eindig iets eerder. Ik heb vrij veel moeite om af te wijken van de normale kantoortijden, maar soms kan het gewoon niet anders….

3 | Wees helder en open naar je collega’s en klanten

Iedereen is weleens ziek geweest, ook zij. En als het goed is weten zij dat jij je altijd voor meer dan 100% inzet om de klus te klaren. Doe niet alsof je niet ziek bent en op volle kracht je werk doet, want daarmee schep je verkeerde verwachtingen en dat kan juist verkeerd uitpakken.

4 | Neem je rust, ga naar huis

Stel dat je toch op kantoor bent verschenen op werk en het is je gelukt om de dag door te komen (waar je dan ook best wel trots op bent en tegen jezelf zegt “zie je wel, ik voel me best prima!”)……ga dan niet nog even naar die kantoor/afscheids/vrijmiborrel! Doe eenns verstandig en ga gewoon naar HUIS, pak een douche, kop thee, tv aan en NIKS.

5 | Na regen komt zonneschijn

Als het goed is, word je gewoon weer beter en kan je er weer tegenaan. Eenmaal met volle energie terug aan het aan werk staat alles op je te wachten en is de wereld echt niet vergaan, promise!

En ik? Ik blijf natuurlijk  doorwerken, want deze eigenwijze ondernemer kan alleen maar griep hebben als het weekend is of als het een nationale vrije dag is! Ben jij als ondernemer ziek of grieperig geweest? Is het herkenbaar of niet?

Deel dit artikel

Deniece von Harras

Deniece is founder van SmartUp Network, NL Zakenvrouwen en heeft een carrière achter de rug in het corporate bedrijfsleven. In haar vrije tijd reist, sport deze girlboss graag. Ook een drankje en een dansje slaat Deniece niet af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + twelve =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.