Wat is recruitment?

By  |  0 Comments

Toen ik 11 jaar geleden mijn carrière als recruitment consultant startte, was dat voor mij een compleet onbekende wereld. Anno 2018 heb ik mijn eigen werving- en selectiebureau, Quest Recruitment. Echter,  ik merk in mijn omgeving dat er nog steeds veel onduidelijkheid is over recruitment.

Mijn buurman vroeg laatst nog: “Esther, jij doet toch iets met daten? Jij hebt toch een datingbureau?”. Zo zou je mijn werk natuurlijk ook kunnen noemen. 🙂

Wat is een recruiter?

Een recruiter is iemand die opzoek gaat naar de juiste kandidaat voor de openstaande (vaste of tijdelijke) vacature binnen een organisatie. Er zijn vier verschillende typen recruiters:

  • Recruitment consultants werken bij een werving- en selectiebureau. Zij bemiddelen over het algemeen hoogopgeleide kandidaten met een salaris tot ongeveer €100.000 per jaar.
  • Intercedenten zijn werkzaam bij uitzendbureaus en concentreren zich voornamelijk op operationele vacatures en starters op de arbeidsmarkt.
  • Corporate recruiters zijn in dienst van een organisatie waarvoor hij/zij werft. Een corporate recruiter is meestal werkzaam op de HR-afdeling. Binnen veel organisaties zie je vaak dat corporate recruitment onderdeel is van de HR-medewerker.
  • Headhunters richten zich op management en hogere functies (meestal vanaf €100.000) in het bedrijfsleven. Zij zijn meestal opzoek naar kandidaten die al een goede baan hebben. Deze vorm van recruitment wordt ook wel “executive search” genoemd.

Wat doet een recruitment consultant?

Als recruitment consultant ben ik bezig om de juiste match te vinden tussen de vraag- en aanbodzijde op de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat mijn opdrachtgever een vraag heeft, een openstaande vacature, en deze positie vul ik met de beste kandidaat die op dat moment beschikbaar is op de arbeidsmarkt.

Doordat ik weet wat de wensen en behoeften van mijn opdrachtgever zijn, kan ik de juiste match maken met de competenties, kennis en ambities van mijn kandidaat. Ik zorg ervoor dat ik continu in mijn netwerk blijf investeren en op de hoogte blijf van vraag- en aanbodzijde op de arbeidsmarkt.

Daarnaast zorg ik er in het sollicitatieproces onder andere voor dat referenties worden ingewonnen en sollicitatiegesprekken worden ingepland. Ik fungeer continu als sparringpartner voor mijn klanten en kandidaten. In principe ben ik tot en met het tekenen van het arbeidscontract betrokken bij het sollicitatieproces.

Hoe word je recruitment consultant?

Persoonlijk vind ik het werk als recruiter het allerleukste vak wat er bestaat. Voor mij is het vooral de combinatie van het commerciële en sociale stuk wat mijn werk zo leuk maakt. Je bent dagelijks in contact met verschillende kandidaten en organisaties. Iedere dag is anders!

Als ik een kandidaat of klant echt kan helpen met het vinden van een nieuwe uitdaging/collega, dan geeft mij dat veel energie. De minimale eisen voor het worden van recruiter is vaak een afgeronde Bacheloropleiding met sterke communicatieve vaardigheden. Tegenwoordig worden er diverse recruitment opleidingen aangeboden.

Mijn inzien kan je een goede recruiter worden als je een commerciële instelling hebt, goed kan luisteren, vele verschillende balletjes in de lucht kan houden en wanneer je oprecht geïnteresseerd bent in je medemens.

Ben jij opzoek naar een nieuwe baan? Of heb je een openstaande vacature? Dan zou ik zeker eens kennis maken met een recruiter. Een recruiter heeft een groot netwerk, weet snel te schakelen en is op de hoogte van vraag- en aanbodzijde op de arbeidsmarkt.  

Deel dit artikel

Avatar

Mijn naam is Esther Goud, woonachtig in Rotterdam en ben ik eigenaresse van Quest Recruitment. In 2015 heb ik Quest Recruitment opgericht en ik besteed veel tijd aan het vinden van de juiste match tussen de Finance professional en het bedrijfsleven. Naast mijn passie voor het verbinden van mensen, houd ik van fashion en reizen. Daarnaast kan je mij vinden op de tennisbaan en dans ik heel erg graag salsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.