Working nine to wine: wijn bij zakelijk diner

By  |  0 Comments

Helaas bestaat er nog niet zoiets als ‘bring your wine to work-day’ en dus moeten we het doen met de wijntjes in het weekend… Of toch niet? De wijn bij zakelijk diner is volkomen geaccepteerd om (met mate weliswaar) van te genieten. Maar wat moet je dan bestellen? Wit hoort toch bij vis? En als je daar nou helemaal geen zin in hebt?

Geen zorgen, na deze blog ben je ready to go op het gebied van wijnen. Op naar die zakendiners!

Allereerst (en dit is een persoonlijk ding van mij): Wanneer je naar een zakelijk diner gaat en je bent met de auto… Drink niet of maximaal 1 glas.

Ik begrijp prima dat twee glazen normaal gesproken volkomen normaal zijn op een vrijdagavond, maar tijdens een zakendiner is het uiterst professioneel om bijvoorbeeld alleen tijdens het hoofdgerecht een glaasje mee te drinken.

Dat gezegd hebbende: dan kan het maar beter een lekker glaasje wijn bij een zakelijk diner zijn!

Wijn bij vlees

Op veel menukaarten vind je vlees. Denk aan ossenhaas, bavette of biefstuk. Voor ossenhaas en bavette geldt hetzelfde: ga op zoek naar een stevige Cabernet. Dit zijn vaak krachtige wijnen met een niet al te hoog tanninegehalte (dit stofje dat in wijn zit zorgt voor de ‘wrange’ smaak in je mond)

Mocht je thuis eens willen experimenteren met wijnen (en druiven), koop dan eens deze wijn. Hier zit ook een klein beetje Merlotdruif bij.

Ga bij een biefstuk op zoek naar een wat tanninerijkere wijn, zoals een Syrah of Carmenere. Koop bijvoorbeeld eens deze Leonardo Chianti, een heerlijke aanvulling bij het vlees!

Nog even een tip: eet je graag kalf? Dit vlees is veel lichter van kleur en smaak en hier kan dan ook prima een rosé of witte wijn bij worden gedronken! 

Wijn bij vis

Heb je geen zin in vlees? Of wil je iets lichter eten? Kies dan bijvoorbeeld voor vis.

Veel restaurants hebben zalm op het menu staan. We gaan er voor het gemak even vanuit dat de zalm uit de oven komt. Bij verschillende bereidingen horen namelijk verschillende druiven!

Zalm uit de oven is vaak minder vet. Hier kun je dus het beste een droge, frisse wijn bij drinken, zoals een Riesling of Chardonnay. Probeer bijvoorbeeld eens deze Riesling.

In vergelijking met zalm is tonijn een veel stevigere vissoort. Deze structuur is bijna te vergelijken met vlees en vaak wordt er daarom een subtiele rode wijn bij gedronken. Maar tonijn kan ook prima met een witte wijn ernaast worden geserveerd.

Vaak wordt tonijn gegrild en dan sluit een houtgerijpte Chardonnay perfect aan. Deze wijn is iets hoger in prijs, maar heerlijk om een mooie wijn-spijs combinatie te creëren.

Wijn voor vegetarisch/veganistisch

Vegetarische en veganistische gerechten zijn steeds meer in trek bij de consument. Veel restaurants spelen hierop in door niet langer 1 vegetarisch gerecht aan te bieden. In plaats daarvan presenteren ze mooie salades, perfect geroosterde groenten en topklasse paddenstoelen.

Salades zijn van zichzelf vaak vrij zuur. Zoek dus een wijn die dit kan overstemmen, maar die niet te bitter is. Neem bijvoorbeeld een heerlijke Verdejo. Absoluut één van mijn favoriete druiven, met typische smaken van perzik, meloen en citrusvruchten. Probeer bijvoorbeeld deze Verdejo eens, erg bloemig en fantastisch voor naast je salade!

Geroosterde groenten zijn daarentegen een heel ander verhaal. Doordat hier vaak veel kruiden op worden gebruikt, dien je op zoek te gaan naar een wijn die overeind blijft tegenover al dat kruiden-geweld. Denk bijvoorbeeld aan een Zinfandeldruif. Een blauwe druif uit Californië die rode wijnen laat ontstaan met veel tonen van bosvruchten. Probeer deze Californische Zinfandel eens. Een krachtige, volle wijn voor naast je groenten!

Als laatste een ingrediënt waar veel vegetariërs gek op zijn: paddenstoelen! Kies hierbij niet een te sterke wijn, aangezien de meeste paddenstoelen niet al te sterk van smaak zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een wijn uit de Bourgogne, zoals deze!

Perfect voor wanneer je te veel hout in je wijn niet lekker vind, maar een sauvignon blanc te fris vindt.

Vanaf nu weet je precies welke wijn je waarbij kunt bestellen, zodat je indruk kunt maken op je zakenrelatie! Kleine tip: thuis wijn-spijscombinaties maken en proberen is nooit weg… 😉

Deel dit artikel

Laura Melenhorst

Hoi, mijn naam is Laura en binnen SmartUp Network schrijf ik over Hospitality. Dus wil je weten waar je heerlijk kan ontbijten, lunchen, dineren of borrelen met je zakenpartner(s)? Stay tuned!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.