Zo ga je om met copycats!

By  |  3 Comments

Beware of copycats! Je voelt je een pionier en hebt het gevoel dat je de ‘next best thing’ bent for life! En dan ineens….. BAM BOEM FLATS! Je beseft: je bent gecopycat!

Stel je voor dat je je droom hebt gelanceerd, dat waanzinnige idee wat je had waarmee de wereld gaat domineren, dat idee dat na veel denken en schetsen en praten eindelijk tot leven komt en dat iemand anders ermee vandoor gaat of een exacte kopie ervan maakt… Grrrrrr!

Het is mij al meer dan eens overkomen en kwam uit hoeken waar ik het had verwacht, omdat ik de copycats persoonlijk kende. Of ben ik nou te goed van vertrouwen geweest en had ik niet zoveel moeten delen? Persoonlijk ben ik meer van het credo ‘sharing is caring’, maar daaraan zitten soms wel wat haakjes aan.

Beter goed gejat dan slecht verzonnen

Tsja mooie uitspraak, maar als het je overkomt is dat toch niet zo fijn. Aan de andere kan kan je je afvragen of je bang moet zijn voor copycats? Copycats zijn bijvoorbeeld al heel lang in de fashion. Wie herinnert zich de rechtszaak van lingeriemerk Marlies Dekkers vs Sapph? Zij werd in 2016 in het gelijk gesteld nadat zij een rechtszaak had aangespannen omdat enkele lingeriestukken van Sapph te veel op die van haar leek.

Destijds volgde ik de zaak en kon me herinneren hoe erg het haar naar de keel greep dat iemand anders zomaar haar ontwerpen namaakte en daar geld mee verdiende! Het auteursrecht heeft haar uiteindelijk beschermd.

Niet alleen hebben designers hebben er last van, maar het kan jou net zo goed overkomen. Dit is hoe je ermee kunt omgaan:

1 | Suck it up

And deal with it….Je kan het beschouwen als een compliment en denken dat ze toch nooit zo ver komen als jij!

2 | The best way to destroy the enemy is to make her a friend

Persoonlijk ligt deze niet zo dicht bij mijn eigen karakter, maar het is natuurlijk wel een goede tactiek om je vijanden dichtbij te houden, zodat je weet wat zich afspeelt in het andere kamp.

3 | I’m gonna sue you!

Mochten er nou allerlei juridische regels worden overtreden waarop er bijvoorbeeld een sanctie ligt, dan kan je proberen het recht te laten zegevieren door iemand aan te klagen. Vergeet dan niet dat ook jij je aan regels moet houden om dit te doen. Wil je hier meer over weten, dan is Charlotte’s Law of andere civiele advocaat dé persoon om je hierin te laten bijstaan.

4 | Neem contact op

En vraag gewoon aan de desbetreffende verantwoordelijke persoon of hij/zij dit wilt verwijderen, stoppen, aanpassen. Willen ze dat niet, stuur dan een brief. Eventueel van een (bevriende) advocaat die met wat sturende woorden jouw copy cat weet te overtuigen.

Heb jij hier weleens mee te maken gehad? En wat heb je hiertegen gedaan? Deel jouw tips met ons… Sharing is caring!

Deel dit artikel

Deniece von Harras

Deniece is founder van SmartUp Network, NL Zakenvrouwen en heeft een carrière achter de rug in het corporate bedrijfsleven. In haar vrije tijd reist, sport deze girlboss graag. Ook een drankje en een dansje slaat Deniece niet af.

3 Comments

 1. Monique Peek

  May 30, 2017 at 11:23 am

  Zelf aan de hand gehad inderdaad. Niet in mijn vriendenkring maar mede door KvK die meende dat cafe ‘bij de kerk’ overal in Nederland te vinden is dus…. Begonnen met stap 4 en geeindigd met stap 3. Jammer dat stap 4 niet werkte. Ik ben geen fan van stap 3

  • smartupnetwork

   smartupnetwork

   May 30, 2017 at 11:55 am

   Dank voor je reactie Monique. Ja het is echt zuur:(

 2. Hong

  July 3, 2017 at 11:49 pm

  Is ook aan het gebeuren bij mij. Sinds oktober 2016 gestart met http://www.tipiskids.be en ontdekt dat mijn beste vriendin mijn idee gestolen heeft een paar maanden later. Ik gaf in die periode een tipi aan haar dochtertje als verjaardagskado. Een vergiftigd geschenk. Ze ondervroeg me over alles, de leverancier van het materiaal, de werkwijze, de kostprijs … en nu kopieert ze letterlijk alles. Van teksten tot facebook acties tot social media berichtgevingen en ze probeert zelfs te staan op dezelfde marktjes als mij. Het is vervelend omdat ze alle contact met mij verbroken heeft als ik haar daarmee confronteerde. Wij waren 18 jaar bevriend … maar onze vriendschap was voor haar blijkbaar minder belangrijk. Ik begrijp het tot op de dag vandaag nog steeds niet hoe een goede vriendin dit kan doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three − one =