Zo haal jij dit jaar je doelen WEL!

By  |  0 Comments

Ken je dat? Je hebt begin januari vol ambitie en enthousiasme je doelen voor dit jaar bepaald, maar als iemand je er nu naar zou vragen, weet je eigenlijk niet meer precies wat ze ook alweer waren. Of misschien kom je daar nog wel uit, maar heb je nog weinig tot geen stappen gezet richting het behalen van je doelen. Met deze tips voorkom je dat je je doelen vergeet of je niet aan het werken aan je doelen toekomt.

Doelen zijn projecten

Doelen op zich zijn hartstikke mooi. Maar het risico is ook dat het een paar mooie zinnen op een papiertje blijven. Om ervoor te zorgen dat je ze ook daadwerkelijk behaalt, vertaal je je doelen in concrete projecten. Een project is een eenmalige reeks van acties, dus niet één enkele taak of actie. Ga na welke projecten er nodig zijn om jouw doelen te behalen.

Stel; jouw doel is per 31 december 2018 een andere baan. Dan zou een project kunnen zijn om je bij te (laten) scholen op een bepaald onderwerp of expertise. Dit is niet een eenmalige taak, want je moet hiervoor verschillende opleidingsmogelijkheden verkennen, een keuze maken en natuurlijk de opleiding of cursus zelf volgen.

Projecten zijn taken

De volgende stap is het vertalen van je projecten naar concrete taken. Dus wat moet je allemaal doen om dit project te voltooien. Dus als we kijken naar het voorbeeld van je laten omscholen, zou je als taken kunnen opschrijven;

  • op internet onderzoeken welke scholingsmogelijkheden er zijn
  • met mensen in je omgeving contact opnemen om te vragen naar hun achtergrond en opleiding
  • naar een Open Dag gaan
  • je inschrijven
  • de cursus/opleiding volgen
  • en ga zo maar door

“If it ain’t scheduled, it ain’t real”

Deze uitspraak is van de hele bekende Amerikaanse businesscoach Marie Forleo (check zeker haar website en haar wekelijkse video’s vol tips over ondernemen, communicatie en succes). Deze laatste stap is waar het in 90% van de gevallen misgaat.

De doelen staan op papier, SMART en uitgewerkt, de projecten en zelfs taken zijn gedefinieerd. En dan stopt het. Zolang je deze taken niet voor jezelf of je team inplant met heldere deadlines zal het heel moeilijk zijn om je doelen te behalen.

Er is altijd wel iets anders dat ook belangrijk is, een brandje dat geblust moet worden, en een ellenlange to do list. Dus plan je taken van je projecten in je agenda of planner en houd je daaraan. Je hebt je doelen niet voor niets gesteld, dus blijkbaar is dat belangrijk voor jou of het bedrijf.

Extra tips:

  • Asana is een hele fijne planningtool, waarin je kunt werken met projecten, taken en planning. Er is een uitgebreide gratis versie beschikbaar.
  • Plan 90 dagen vooruit. Plan je werk per kwartaal. Verder dan dat hoeft niet, want dat is te ver om te overzien. Zo kun je ook elk kwartaal de balans opmaken en bijsturen.

Hoe werk jij aan jouw doelen? Wat werkt er goed voor jou? We zijn heel benieuwd naar jouw tips!

Deel dit artikel

Ciska van Grootveld

Ciska is 30 jaar, woont in Amsterdam en heeft haar eigen bedrijf I am Groots. Ze is coach en stylist. Ze werkt vooral met ondernemers en managers in het bepalen van een uitstraling die helpt bij het behalen van hun doelen en het maken van impact. Wist je dat maar liefst 55% van je eerste indruk wordt bepaald door je uiterlijk? Ciska is verliefd op Amsterdam, struint graag over de grachten en heeft een ontzettend grote liefde voor schoenen. Ze deelt graag tips over het ontdekken van je kwaliteiten, werken met plezier, succes en effectiviteit én het behalen van je doelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 10 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.