Zo maak je een killer presentatie in Keynote

By  |  7 Comments

Of je nu college geeft aan een enthousiaste groep studenten, een ambitieus voorstel presenteert aan het management óf een grandioze TED-talk neerzet: je ontkomt er (vaak) niet aan een presentatie te fixen in Keynote. Of PowerPoint natuurlijk.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het heerlijk vind om presentaties in elkaar te zetten. Sterker nog: ik kan me er helemaal in verliezen! Alles moet kloppen.

En dus heb ik al heel wat uren versleten achter mijn MacBook, zoekend naar de perfecte lay-out. Slide voor slide. In deze blog deel ik mijn learnings om een killer presentatie te maken in Keynote. Hier komen ze.

Tip 1: Koop een template

Natuurlijk, je kunt een geheel eigen lay-out ontwikkelen voor jouw presentaties. Moet je ook zeker doen als je daar de skills voor hebt. Voor lezers die grafisch minder onderlegd zijn (zoals ik..) is het aanschaffen van een template een must.

Hier vind je een flink aantal toffe templates die je voor een kleine prijs koopt. Zo fijn, want dan heb je dus binnen een handomdraai een fancy basis voor jouw presentaties. En consistent. Elke slide heeft dezelfde look & feel, ook belangrijk.

Kies een template dat bij jou of jouw bedrijf past. Download jouw keuze en je kunt direct aan de slag met een eigen invulling geven aan het template. Kijk uit, want met deze actie kun je zomaar uren zoet zijn.

Tip 2: Beeld is de baas

Men zegt dat PowerPoint ons allen heeft afgestompt tot wezens die gebaat zijn bij slides vol opsommingen, de zogeheten ‘verpowerpointisering’. Bij het zoveelste rijtje is iedereen afgehaakt. Gooi het over een andere boeg en werk met beeld dat jouw verhaal ondersteunt. Want dat is het.

Een Keynote moet een constructieve bijdrage leveren aan jouw verhaal, de Keynote moet het verhaal niet vertellen. Dat doe je namelijk zelf. Maak het daarom leuk voor de kijkers en luisteraars en werk met beeld. Kies dan ook voor een template, waarin je veel beeld kwijt kunt.

De bestaande beelden in zo’n template kun je gemakkelijk vervangen voor zelfgekozen beeld. Hetzelfde geldt voor grafieken. Vul de juiste gegevens in en Keynote maakt de grafiek helemaal in orde voor je. Ideaal.

Tip 3: Animeer met mate

Het ziet er misschien heel flashy uit, titels die aan komen vliegen en foto’s die in puzzelstukken verschijnen, maar het kan toeschouwers behoorlijk afleiden.

Onze ogen worden als vanzelf naar bewegende beelden gezogen, waardoor we de woorden van de spreker niet meer horen. Kortom: animeer met mate of animeer helemaal niet. Stiekem ben ik groot voorstander van dat laatste.

Tip 4: Kies 16:9

Wanneer je Keynote opent krijg je de keuze in welk formaat je de presentatie wilt maken. Kies altijd voor 16:9. Let op: dit doet Keynote niet automatisch. Die opent doodleuk met een 4:3-formaat. Best wel old school.

Je kunt er vanuit gaan dat de meeste beeldschermen, waarop jij je presentatie gaat afspelen 16:9 zijn. Liever een beeldvullende presentatie, dan een geval waarbij je links en rechts zwarte randen overhoudt.

Tip 5: PDF’en die handel

Wanneer je klaar bent en de presentatie helemaal naar je zin is sla je hem uiteraard op in Keynote. Mijn advies is om hem ook altijd als PDF op te slaan en beide versies mee te nemen naar de locatie waar je presenteert.

Mocht jouw laptop plots kuren krijgen, waardoor je de boel op een andere laptop moet afspelen die geen Keynote heeft (ik zeg: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid) dan heb je in ieder geval nog een platte versie bij je, die je overal op kunt afspelen. En die zekerheid wil je als je gaat presenteren. Toch?

Deel dit artikel

Kim Stolk

Kim is een zelfbenoemd Content Geek. Ze is ondernemer en werkt voor verschillende klanten aan het ontwikkelen van contentstrategieën. Ze runt haar eigen contentplatform, modeblog Hotterdan én creëert zelf content, door te schrijven en te Instagrammen. Ze geeft colleges over contentstrategie en storytelling op de Hogeschool Rotterdam en spreekt regelmatig op events over dezelfde onderwerpen. Kim heeft een master in de Media en Journalistiek.

7 Comments

 1. Joella

  Joella

  September 19, 2016 at 10:27 am

  Goed artikel, Kim!!

  • Kim Stolk

   Kim Stolk

   September 22, 2016 at 6:03 am

   Dankjewel, Joella!

 2. Avatar

  Emma

  September 20, 2016 at 5:19 pm

  Goede tips! Leuk iemand met dezelfde achternaam, kom ik niet zo heel vaak tegen 😅

  • Kim Stolk

   Kim Stolk

   September 22, 2016 at 6:03 am

   Hihi, dankjewel! En dat is toevallig! 😉

 3. Avatar

  Chinouk Thijssen

  September 23, 2016 at 11:08 am

  Geweldig, dit zocht ik!! Ik wil mijn workshop mooier en strakker maken en dit is PRECIES wat ik nodig heb!

  • Kim Stolk

   Kim Stolk

   September 28, 2016 at 3:22 pm

   Aaaah, goed te horen Chinouk! Word ik blij van!

 4. Pingback: Zo maak je een killerpresentatie in Keynote – Contentgeek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.