5 x zonder werkstress op vakantie

By  |  0 Comments

Leuk hoor die vakanties, maar mijn laatste werkdagen zijn altijd een grote ellende vol met werkstress. Je denkt alles onder controle te hebben maar puntje bij paaltje zit je op je laatste dag tot half 9 ‘s avonds driftig te typen. Nu dacht ik: dit moet anders kunnen. Ik heb 5 tips verzameld die ik eens ga uitproberen om zonder werkstress op vakantie te gaan. 

1 | Licht collega’s op tijd in

Hoe vaak gebeurt het dat je 3 dagen van te voren van een collega een project overgedragen krijgt? Je snapt er de ballen niet van en die collega heeft haast en stress en dus ook niet de tijd om het goed uit te leggen. Helemaal niet fijn!

Breng het 2 weken van te voren al kort onder de aandacht. Vertel dat je op vakantie gaat en dat je hoopt dat hij of zij jouw werkzaamheden of project kan overnemen. Neem ze alvast mee in de cc van belangrijke mails. Zo weet je zeker dat alle informatie beschikbaar is.

Tenslotte plan je 2 dagen voordat je weggaat nog een overdrachtsmoment van 1 uur. Doe dit ook vooral niet op je allerlaatste dag, dit levert sowieso zonder werkstress op vakantie op!

2 | Maak een overzichtelijke overdracht

Alleen vertellen is niet genoeg. Ook ik zelf heb me er schuldig aan gemaakt. Een collega deed haar overdracht, ik dacht “Ja ja, dit geloof ik allemaal wel ik snap het” en achteraf was ik alles vergeten. Super stom.

Maak altijd een schriftelijke overdracht, naast je mondelinge toelichting. Een Excel document werkt hiervoor erg fijn. Ontleedt alle werkzaamheden in korte concrete taken! Vermeld per taak de volgende dingen:

  • Naam van de collega die het van je over moet nemen;
  • Taak plus korte omschrijving;
  • Deadline/datum;
  • Contactpersonen/stakeholders plus contactgegevens. Bij deze persoon kan de collega voor meer informatie vragen indien nodig;
  • Plek op bijvoorbeeld de gezamenlijke schijf waar meer informatie staat.

3 | Zet je out of office alvast aan

Het is mij wel eens overkomen dat ik zo bezig was met de laatste dingen overdragen, dat ik er niet meer over nagedacht heb mijn out of office aan te zetten. Super stom! Wat handig is, is om hem alvast een dag eerder dan je weggaat aan te zetten.

Dan ben je je laatste dag in ieder geval niet meer verplicht overal op te reageren en weten collega’s al dat ze niks meer kunnen verwachten.

Ook een idee: hem een dag extra nadat je terug bent gekomen aan laten staan. Dan kan je ook die dag lekker relaxed beginnen zonder de druk van mails die binnenkomen!

4 | Informeer je contactpersonen

In veel van je werkzaamheden heb je te maken met zowel interne als externe contactpersonen. Stuur een mail uit waarin je diegene inlicht dat je lekker met vakantie gaat en wie zijn of haar aanspreekpunt gaat worden.

Staat netjes, iedereen is op de hoogte en gelijk alle contactgegevens zijn uitgewisseld. Neem deze informatie ook mee in je out of office.

5 | Denk niet aan werkstress op vakantie

Echt helemaal niemand heeft er wat aan wanneer je tijdens je vakantie nog met werk in je hoofd zit. Allemaal heel erg leuk en aardig, maar de beste tip is toch: genieten!

Wanneer je de deur achter je dicht trekt op de laatste werkdag voor je vakantie, laat alle werkstress daar dan ook liggen.

Fijne vakantie!

Deel dit artikel

Joelle Berretty

Mijn naam is Joëlle Berretty en ik ben 27 jaar oud. Woonachtig in Rotterdam en werkzaam als E-Commerce Succes Manager bij ISM eCompany. Verder vind ik veel en lekker eten enorm leuk, net zoals drankjes doen in de zon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + one =