Blog

Gebruik MDF platen in je nieuwe woning

Wanneer je gaat verbouwen in je huidige woning of gaat verhuizen en een verbouwing gaat uitvoeren, dan is het slim om bepaalde materialen te gebruiken. Denk hierbij aan materialen die je nodig hebt tijdens de verbouwing maar voornamelijk aan materialen die je gaat gebruiken om bijvoorbeeld een scheidingswand neer te zetten of het maken van bepaalde meubelstukken. In de blog nemen we je mee waarom het gebruik van MDF platen zo goed werkt voor een verbouwing.

Wat zijn MDF platen?

MDF staat voor ‘Medium Density Fibreboard’ die als plaat kan worden gebruikt. Een MDF plaat is een geperste houtachtige plaat met een gemiddelde hardheidsdichtheid. De houtvezels op dit bord zijn gedroogd en met hars samengevoegd. Door de hoge dichtheid zijn MDF platen zeer geschikt voor toepassingen zoals slijpen, boren, frezen en zagen.

Het gebruik van MDF platen

MDF platen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de fabricage van meubels, maar door het lichte gewicht en de sterkte heeft MDF uiteindelijk meer toepassingen gekregen. Moderne keukens, lijstwerk en badkamermeubels worden meestal gemaakt van MDF. Als bouwmateriaal wordt vanwege de hogere vochtbestendigheid en elasticiteitsmodulus steeds vaker gekozen voor MDF in plaats van spaanplaat. Het breken van MDF platen gaat niet zo snel als een spaanplaat, wat er ook toe leidt dat de laatste steeds minder wordt gebruikt.

MDF platen in verschillende soorten en maten

MDF platen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Voor binnen toepassingen en meubelwerk worden vaak 18mm MDF platen gebruikt. Daarnaast zijn er ook 3mm en 38mm MDF platen. Hierdoor heb je genoeg keuze en kan je precies bouwen wat jij wilt. Daarnaast zijn er verschillende afmetingen qua grootte. Denk bijvoorbeeld aan 2440×1220/3050×1220/4100×2070. Deze afmetingen zorgen ervoor dat je precies kan vinden wat jij nodig hebt. Vervolgens zijn MDF platen heel makkelijk te bewerken, waardoor je zelf gemakkelijk een bepaald stuk uit kan zagen.

Verschillende soorten MDF platen

  • Standaard wordt voornamelijk binnen gebruik. Denk bijvoorbeeld bij het gebruik van wanden en meubilair;
  • Exterieur is vochtbestendig en is daarom uitermate geschikt voor buitentoepassingen. Hierbij is het wel belangrijk om de plaat volledig te behandelen.
  • Vochtwerend is groen van kleur, het is aan te raden deze plaat te gebruiken bij vochtige ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan keuken- en badkamermeubilair.
  • Brandwerend is een plaat die de brand vertraagd. Deze platen zal je voornamelijk terug zien in bijvoorbeeld kantoor- en schoolgebouwen. Hierbij is het namelijk belangrijk dat de brand zich niet snel kan verspreiden.

Met bovenstaande soorten MDF platen kan je direct aan de slag met je verbouwing.

Geef een reactie