Een gezamenlijke rekening: wat is de beste manier?

By  |  0 Comments

Ieder stel gaat er op een andere manier mee om: de gezamenlijke rekening. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om deze rekening te vullen? In deze blog geef ik je vier opties. 

Wanneer open je een gezamenlijke rekening?

Allereerst: wanneer is het meest geschikte moment om een gezamenlijk rekening te openen? Dat ligt eraan. En dat ligt er vooral aan wat jullie samen prettig vinden.

Er zijn stellen die de rekening openen na de eerste date, maar aan de andere kant zijn er ook stellen die de weg naar de bank vinden na vijf jaar samenwonen.

Wat hierin vooral belangrijk is, is dat jullie het bespreken en doen wat voor jullie samen het beste voelt. Wat dat betreft zijn er geen regels.

Hoe vul je de gezamenlijke rekening?

Dan heb je samen de rekening geopend, maar moet er natuurlijk nog geld op komen. Hoe zorg je dat er iedere maand voldoende geld op deze rekening komt?

Er zijn vier verschillende opties die veelgebruikt worden:

1. Beide 50%

Bereken eerst hoeveel je iedere maand aan lasten hebt die je vanaf de gezamenlijke rekening gaat betalen. Het voordeel van deze methode is dat hij heel eenvoudig en overzichtelijk is.

Heb je te maken met grote verschillen in salarissen? Kijk dan ook bij de andere opties. Snel inzicht in je financiën met een eenvoudig stappenplan krijg je hier.

2. Naar verhouding

Stel: je partner verdient 60% van wat jij verdient, dan legt je partner ook 60% in van wat jij inlegt. Degene met het hoogste inkomen legt daarbij naar verhouding ook meer in.

3. Houd evenveel over

Een afgeleide van vorige methode is deze derde optie waarbij de doelstelling is om beide na storting op de gezamenlijke rekening evenveel over te houden.

Je telt beide salarissen bij elkaar op, haalt daar het gedeelte vanaf dat je allebei over wilt houden en wat je dus niet op de gezamenlijke rekening stort. Het andere deel maak je over naar de gezamenlijke rekening.

Met deze methode betaalt degene met het hoogste salaris relatief gezien ook meer.

4. Alles op één hoop

De laatste mogelijkheid is om alles op één hoop te gooien en daar alles vanaf te betalen. Heel erg overzichtelijk en eenvoudig. Maak vooraf wel goede afspraken met elkaar over grotere investeringen. Bij deze methode is het nog belangrijker dan bij de andere methodes om goed te blijven communiceren over jullie geldzaken.

En nu?

Het belangrijkste bij de gezamenlijke rekening is dat jullie beide goed blijven communiceren over geldzaken. Zorg ervoor dat je een methode kiest die het beste bij jullie past, maar waar jullie je ook beide in kunnen vinden.

Heb jij een gezamenlijke rekening? Hoe ben je daarmee omgegaan?

Deel dit artikel

Avatar

Ik ben Marjan (1985) en werk als financial. Mijn doel is om te laten zien dat financiën helemaal niet lastig of saai hoeven te zijn. Ik krijg er heel veel positieve energie van als ik zie dat mensen met behulp van mijn praktische tips aan de slag gaan met hun financiën. Dit doe ik voornamelijk via mijn blogs op thehappyfinancial.com. Daarnaast ben ik inmiddels negen jaar werkzaam als accountant waar ik ondernemers adviseer op financieel gebied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 10 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.