Blog

Ga jij voor laminaat of toch een houten vloer?

Eindelijk is het zo ver. Je hebt er lang voor gespaard, maar nu kun je dan eindelijk je huis opnieuw gaan inrichten. Misschien heb je voor je begon met sparen al precies bepaald welke meubels en welk behang je wilt. Heb je al precies uitgezocht welke accessoires er moeten komen. En heb je wellicht de vloer al uitgezocht. Maar het kan ook zomaar zijn dat je wat je toen had uitgezocht, als spaardoel, nu niet meer vindt passen bij je huidige smaak. En dus zul je opnieuw op zoek moeten. Alle opties liggen ineens weer open. En dus sta je weer voor de keuze: ga je voor laminaat of voor een houten vloer?

De voor- en nadelen van laminaat

Om een gedegen keuze te maken, is het handig om alle voor- en nadelen in kaart te brengen. De voordelen van laminaat zijn onder andere: laminaat is in heel veel verschillende kleuren en motieven te koop. Het heeft een ontzettend harde toplaag die niet snel zal beschadigen. Ook is laminaat redelijk gemakkelijk zelf te leggen. Deze vloer behoeft geen onderhoud en je kunt er door regelmatig te stofzuigen en (koud!) te dweilen jarenlang plezier van hebben. Nadelen kunnen zijn dat laminaat koud kan aanvoelen en dat de sfeer misschien wat minder authentiek lijkt.

De voor- en nadelen van een houten vloer

Een houten vloer is altijd schitterend om te zien. De houtsoorten waar je uit kunt kiezen zijn bijna onbeperkt. Ook de behandeling van de vloer kun je zelf bepalen. Door te kiezen voor olie, was of lak kun je precies je eigen sfeer bepalen. Een houten vloer is duurzaam. De vloer gaat niet alleen jaren mee, de bomen die gekapt worden om de vloer te kunnen maken worden vervangen door jonge bomen. Een nadeel van een houten vloer kan zijn dat je er wat meer werk aan kunt hebben en dat de vloer een iets zachtere toplaag heeft, waardoor een beschadiging sneller kan optreden.

Kies vooral wat bij je past

En vergeet daarbij je budget niet in de gaten te houden. Een houten vloer is toch wat duurder dan een laminaatvloer. Verder kies je de vloer die bij je past. Ook de manier van leggen kan het verschil maken. Kies je voor extra brede planken of juist smalle planken? Ga je voor een decoratieve rand langs de muur of wil je alles in dezelfde sfeer. Ook het in visgraat leggen van zowel je laminaatvloer als een houten vloer behoort tot de mogelijkheden.

Geef een reactie