Hoe kun je een nieuwe collega inwerken op een fijne manier?

By  |  2 Comments

Als het goed is zijn we allemaal ergens voor het eerst begonnen. Brand new kom je op voor het eerst bij je nieuwe werkgever. Spannend! Wat word er van mij verwacht? Wat zijn de ongeschreven regels? Is dit waarop ik gehoopt had toen ik solliciteerde? Vragen die we vast allemaal wel kennen. Ik had die vragen tenminste wel. Moest jij wel eens een nieuwe collega inwerken? En weet jij hoe dat op een fijne manier doet? Ik ga je helpen met een aantal praktische tips. Je leest ze hieronder.

Eerst harder werken, dan slimmer

Een nieuwe collega betekent in het begin veel tijd en energie investeren. Want naast je gebruikelijke berg werk heb je iemand naast je met veel vragen. Tenminste ik hoopte altijd dat er geen zoutzak naast me kwam zitten. Tegelijkertijd betekent een nieuwe collega op lange termijn versterking. Waarschijnlijk neemt de werkdruk af en als je geluk hebt het werkplezier toe.

Neem dus goed de tijd voor het inwerken van die collega. En het liefst op een manier die bij diegene past. Dus NIET: ik vertel jou wel even hoe we hier werken. Maar WEL: de komende tijd mag je over mijn schouder meekijken, hoe kan ik jou het beste helpen?

Welkom in ons warme bad, ambassadeur

Hoe gaaf is het dat jullie een nieuwe ambassadeur hebben aangenomen? Jullie hebben nu nog iemand in je team die de kans heeft het bedrijf te promoten. Meestal begint dat op LinkedIn, even het cv bijwerken met de nieuwe job. Of een leuke foto van de nieuwe werkplek op Instagram. En natuurlijk wordt er over het bedrijf en passant op verjaardagen gesproken. Kortom een mooie kans om die nieuwe collega welkom te heten in een warm bad vol positiviteit en waardering. Gewoon, omdat het kan en jullie in een gaaf bedrijf werken. Wat aandacht geeft groeit. Een enorm cliché en zeker waar.

Jouw nieuwe collega is een blikopener, zonder scherpe randjes

Heb je er wel eens bij stilgestaan waarom je dingen doet die je doet? Wees eerlijk. Op een gegeven moment sluipt de routine er ook bij jou in toch? Een aantal nieuwsgierige vragen, van die nieuwe collega, kan jouw ogen ook weer openen. Ohja, waarom doe ik dat eigenlijk op deze manier? En waarom doen we dat niet efficiënter? Je ziet ook direct waarom jullie succesformule zo goed werkt, omdat je die samen met ‘de nieuwe’ onder de loep neemt.

Op een rij:

 • Eerst investeren, dan de vruchten ervan plukken
 • Jullie hebben een extra ambassadeur op de werkvloer
 • Jij leert enorm veel van die nieuwe ogen op jullie afdeling

Wil je mij één plezier doen?

Stop met uitleggen en start met vragen stellen. Uiteraard heb jij veel kennis, ervaring en weet je alles over het bedrijf. Maar je hebt niet de wijsheid in pacht. Stel jezelf open voor die nieuwe collega. Laat je verrassen. En maak gebruik van elkaar kwaliteiten. Je zult zien: win-win.

Heb jij al eens een nieuwe collega ingewerkt? En wat had dan vooral jouw aandacht? Vertel het hieronder.

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

2 Comments

 1. Avatar

  Sanne

  September 20, 2018 at 10:30 am

  Thanks voor je leuke blog en tips!

 2. Marieke Franken

  Marieke Franken

  November 7, 2018 at 12:11 pm

  Hi Sanne, dank je wel! Met welke onderwerpen zou ik of zouden wij je nog meer kunnen helpen, inspireren of aan het lachen kunnen krijgen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + twenty =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.