Blog

Onzichtbare hoortoestellen: schaamteloos beter horen

Als je gehoor er op achteruit gaat, dan is dat lastig om te accepteren. Al helemaal als je gehoor zo verslechterd is dat je een gehoorapparaat nodig hebt. Dat is voor veel mensen een grote stap. Veel mensen koppelen een gehoorapparaat namelijk aan ouderdom. En als je je nog alles behalve oud of bejaard voelt, dan kan het nodig hebben van een gehoorapparaat misschien wat schaamte met zich meebrengen. Maar een gehoorapparaat kan je leven flink verbeteren en niemand hoeft te weten dat jij gehoorproblemen hebt, als je dat niet wilt.

Hoortoestellen anno nu

De technologie van gehoorapparaten is er de laatste jaren flink op vooruit gegaan. Vroeger vielen gehoorapparaten echt op. Het waren grote, logge apparaten die aan het oor hingen en constant problemen gaven, zoals harde piepen in het oor of geklungel met batterijen. Maar net als mobiele telefoons zijn gehoorapparaten steeds kleiner geworden met de jaren. Inmiddels heb je bijvoorbeeld onzichtbare hoortoestellen. Deze zijn natuurlijk niet echt onzichtbaar, maar ze zijn qua formaat zo klein dat ze gemakkelijk in het oor kanaal passen, waardoor ze haast niet opvallen. Dit is voor mensen die liever niet met hun gehoorproblemen te koop lopen een fijne uitkomst.

Soorten onzichtbare hoortoestellen

Je hebt twee verschillende soorten onzichtbare hoortoestellen. Zo heb je CIC (completely in the channel) toestellen, deze passen volledig in het oor kanaal, maar zijn nog wel subtiel zichtbaar in het oor voor anderen. Daarnaast heb je IIC (invisible in the channel) toestellen, deze zijn zoals de naam al doet vermoeden niet zichtbaar voor anderen omdat ze diep in het oor kanaal verstopt zitten. Deze onzichtbare hoortoestellen zijn zo klein, dat de bedieningsknoppen niet op het apparaat zelf zitten. Dit is met andere hoortoestellen die wat groter zijn meestal wel het geval. Deze kleine hoortoestellen zijn te bedienen met behulp van speciale apps. Met andere woorden, je kunt het volume van je gehoorapparaat aanpassen op je smartphone. Hoe futuristisch en handig is dat!

Wacht niet te lang bij gehoorproblemen

Als je merkt dat je gehoor erop achteruit gaat, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Als je dat namelijk niet doet, zal je gehoor na verloop van tijd alleen maar slechter worden. En dan ben je nog verder van huis. Ga daarom zo snel mogelijk langs bij een audicien om een hoortest te doen. Zo weet je precies wat de mate is van schade aan het gehoor en kun je je laten adviseren over de verschillende gehoortoestellen die geschikt zijn voor jou. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter.

Geef een antwoord