Starten als ondernemer: met deze 5 tips beperk je je risico’s als ZZP’er

By  |  0 Comments

Ondernemen is 9 van de 10 keer fantastisch, maar het kan ook grandioos verkeerd gaan als je niet goed oplet. En dat willen we jou niet laten overkomen! Als ervaren ZZP ondernemer weet ik daar alles van. Ik waarschuw je met mijn eigen fouten hoe je risico’s beperkt als je gaat starten als ondernemer.

Hoera, je gaat starten als ondernemer!

Als je start met ondernemen doe je dit (als het goed is) omdat je ergens een enorme passie voor hebt. Je loopt over van de creativiteit en je komt eigenlijk tijd te kort om alles uit te voeren op één dag. Is dit herkenbaar voor je?

Herken je dan ook het gevoel dat je helemaal niet of erg weinig zin hebt in administratieve of juridische zaken? Tenzij je boekhouder bent geworden natuurlijk. 😉 Maar let op, want wist je bijvoorbeeld dat je als ZZP’er aansprakelijk met je gehele privévermogen? Het maakt dus niet uit of je een aparte bankrekening hebt op naam van jouw bedrijf, want juridisch gezien ben je als eenmanszaak dus één met je bedrijf.

Ik geef 5 belangrijke tips hoe je als ZZP ondernemer je risico’s beperkt en hoe de ‘Rabobank bellen’ ineens met hoofdletters bovenaan haar to do lijst stond . Het kan namelijk goed fout gaan en dan ben je je business misschien wel kwijt…

Samenwerken met een andere ZZP’er

Samenwerken met andere zelfstandige professionals kan een prima constructie zijn om de klant te bedienen die jij hebt binnengehaald. Je biedt dan bijvoorbeeld meerdere diensten aan, zodat de klant niet verder hoeft te shoppen. Vervolgens schakel je dan je bevriende professionele netwerk in om samen met jou de opdracht uit te voeren. Jullie hebben werk en de klant is geholpen. Mooi toch?!

Ik heb jarenlang succesvol samengewerkt met andere ZZP’ers totdat ik op een bepaald moment met mijn neus op de feiten ben gedrukt en aansprakelijk gesteld kon worden. Hierdoor lag er een claim van een paar duizend euro op de loer! En als startende, kleine ondernemer had ik dat bedrag natuurlijk helemaal niet, want ik stak al mijn zuurverdiende geld in mijn onderneming… Logisch!

Hier ging het fout

Wat ik altijd deed wanneer ik een opdracht binnen haalde was het volgende:

  1. Ik tekende met de klant een opdrachtovereenkomst voor de diensten die hij/zij wilde.
  2. Ik voerde mijn eigen taken uit waarvan ik verstand had en besteedde de rest uit aan andere zelfstandige professionals.
  3. Die andere ZZP’ers leverden hun deel van het werk bij mij in en ik bood dat met mijn werk erbij aan als één geheel aan de klant.
  4. Het klantcontact en de facturatie verliep allemaal via mij.
  5. Tevreden klant!

Lijkt op het eerste gezicht toch niet zo’n hele vreemde werkwijze toch? Wellicht doe je nu precies hetzelfde als ik toen deed… Maar let op:

Ik kon dus door de klant aansprakelijk worden gesteld voor (financiële) schade voor werk dat mijn ingehuurde ZZP’er had gedaan!

Maar, hoe dan?!

Toen ik startte als ondernemer had ik niets in mijn opdrachtovereenkomst met mijn klant opgenomen. Ik dacht namelijk dat mijn ingehuurde ZZP’er volledig verantwoordelijk was voor zijn deel van het werk én ik had helemaal geen risico beperkende verzekering afgesloten. OEPS! De Rabobank had mij wel geadviseerd om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar dit was blijven hangen op mijn ‘to do lijstje’….niet zo slim, maar je herkent zulke dingen vast wel.

Zo beperk je je risico’s als ondernemer

Aangezien ik behoorlijk grote opdrachten uitvoerde voor klanten die duizenden euro’s financiële schade konden lijden, was de kans aanwezig dat ik dat moest betalen. Ik was namelijk de officiële opdrachtnemer op het contract. Gelukkig is dit met een sisser afgelopen, want uiteindelijk heb ik de fout kunnen herstellen en was de klant daar tevreden mee, maar het heeft me goed wakker geschud om nog eens goed te kijken naar mijn ondernemersrisico’s en aansprakelijkheid. Je begrijpt dat bovenaan mijn ‘to do lijst’ stond: RABOBANK BELLEN/MAILEN IVM VERZEKERING!

Dit is wat je kunt doen om je risico’s te beperken:

  1.  Zorg ervoor dat je doorlopend een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, want daarmee verzeker jezelf tegen algemene aansprakelijkheid, dienstaansprakelijkheid, productaansprakelijkheid en werkgeversaansprakelijkheid. Je bent verzekerd voor zowel materiële als letselschade.
  2. Wanneer je een adviserend beroep hebt, zoals social media consultant of merkstrateeg kan je zelfs een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten… En nee dat is dus niet hetzelfde als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering! Lees hier wat exact de verschillen zijn.
  3. Vermeld in de opdrachtovereenkomst met je klant dat je bepaalde delen van de opdracht uit laat voeren door een andere consultant én…
  4. Sluit een inkoopovereenkomst met de ZZP’er die jij inhuurt waarin je afspraken maakt over o.a. de aansprakelijkheid van zijn/haar werk voor jouw klant.

Mocht je dus onverhoopt een beroep moeten doen op je verzekeringen, dan kan je er in ieder geval bij de Rabobank vanuit gaan dat je door iemand wordt geholpen die ervoor is opgeleid. Daarnaast neemt de behandelaar van de verzekeraar jou al het werk vervolgens uit handen om de zaak goed af te wikkelen.

Misschien denk je als startende ondernemer aan de kosten die je moet maken voor zo’n verzekering, maar die vallen best mee als je bedenkt wat voor ellende je daarmee kunt besparen. En bovendien is de verzekeringspremie ook nog zakelijk aftrekbaar! Dat is dubbel winst, want geloof mij, in dit geval is voorkomen echt beter dan genezen! Heb jij nog tips voor iedereen die wilt starten als ondernemer? Laat het ons weten in de comments!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rabobank. De inhoud van dit artikel is volledig gebaseerd op eigen ondernemerservaringen van Deniece.


Deel dit artikel

Deniece von Harras

Deniece is founder van SmartUp Network, NL Zakenvrouwen en heeft een carrière achter de rug in het corporate bedrijfsleven. In haar vrije tijd reist, sport deze girlboss graag. Ook een drankje en een dansje slaat Deniece niet af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.