Van oeverloos geeltjes plakken naar echt brainstormen

By  |  2 Comments

Brainstormen. Betekent dat bij jullie een ander woord voor geeltjes plakken? Ideeën rondspuien? Of is het een modewoord voor vergaderen geworden? Ik geef je een aantal tips hoe je het anders kunt aanpakken, zodat jullie net wat meer frisse lucht in die bovenkamer ervaren.

Weg met de post-it’s!

Nou, dat is wel erg voorbarig. Ze zijn namelijk wel mega handig. Tenminste als je ze goed inzet. Bijvoorbeeld voor een stille brainstorm. Iedereen schrijft haar bedenksels op een post-it en bij het sein plakt iedereen het tegelijkertijd op. Niets categoriseren, post-it’s weggooien die dubbel zijn of bedenksels anders gaan benoemen. Nee, gewoon opplakken en laten hangen. Onderzoek wat er in jouw team leeft en of je daar een rode draad in kunt vinden. Of ga juist bedenksels langs die vragen oproepen. Wees nieuwsgierig naar de ander.

Weg uit die vergaderzaal!

Nou, dat is niet erg voorbarig. Gewoon doen! Brainstorm eens in een andere setting. Bijvoorbeeld: buiten, al lopend, op een afgehuurde locatie die niemand nog kent of lekker in een kano bijvoorbeeld. Gewoon even helemaal ergens anders zijn met je gedachten. Die frisse wind zorgt voor nieuwe connecties. En dat bevordert het brainstormen.

Weg met de criticaster!

Je kent hem vast wel. Ja, maar de randvoorwaarden zijn dit. Of. Het budget laat dat niet toe. Of. Daar hebben we de mensen niet voor. Die criticaster lijkt soms een critalaster. Een vervelend persoon die de boel remt. Dat kan zo voelen als diegene bij elke nieuwe bedenksel met redeneren komt of het goed of fout is wat je bedenkt. Vervelend.

Terwijl je de criticaster juist goed kunt inzetten in het volgende stadium van het creatieve proces. Door ideeën te categoriseren, de randvoorwaarden ernaast te houden en de planning te bewaken. Niet om ideeën door te strepen. Nee! Juist om ze te combineren tot een té gek werkend idee. Dus niet weg met de criticaster, maar schuif hem lieftallig door naar het volgende stadium.

Je ziet het, met een aantal kleine aanpassingen ga je van vergaderen naar echt ideeën genereren. Volgens mij is dat waar brainstormen voor staat. Heb jij nog tips die in jullie team goed werken en waar anderen van kunnen leren? Vertel ze ons hieronder!

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

2 Comments

 1. Avatar

  Haydée

  October 8, 2018 at 1:29 pm

  Dat brainstormen in een andere setting heeft bij mij al erg goed gewerkt. Dan ga ik met een collega naar een koffiebar, en komen we met nieuwe ideeën op de proppen. 🙂

 2. Avatar

  Marieke

  October 9, 2018 at 2:17 pm

  Hi Haydée,

  Super goed om te horen dat die andere setting jullie brainstorm een boost geeft. Met nieuwe ideeën op de proppen komen is een mooi resultaat. Keep up the good work!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.